Protectia consumatorului

1x punct

categorie: Biologie

nota: 8.63

nivel: Liceu

CONSUMATORUL, CA FIIND O PERSOANA CE DOBANDESTE, UTILIZEAZA ORI CONSUMA PRODUSE OBTINUTE DE LA AGENTII ECONOMICI SAU CARE BENEFICIAZA DE SERVICIILE PRESTATE DE ACESTIA, ARE O SERIE DE DREPTURI DEFINITE DE ORGANIZATIA MONDIALA A CONSUMATORILOR:
o DREPTUL LA SATISFACEREA CERINTELOR ESENTIALE DE VIATA
o DREPTUL LA SIGURANTA
o DREPTUL DE A FI INFORMAT ETC.
CARE SUNT FRECVEN[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia consumatorului

CONSUMATORUL, CA FIIND O PERSOANA CE DOBANDESTE, UTILIZEAZA ORI CONSUMA PRODUSE OBTINUTE DE LA AGENTII ECONOMICI SAU CARE BENEFICIAZA DE SERVICIILE PRESTATE DE ACESTIA, ARE O SERIE DE DREPTURI DEFINITE DE ORGANIZATIA MONDIALA A CONSUMATORILOR:
o DREPTUL LA SATISFACEREA CERINTELOR ESENTIALE DE VIATA
o DREPTUL LA SIGURANTA
o DREPTUL DE A FI INFORMAT ETC.
CARE SUNT FRECVENT INCALCATE

ACESTE INCALCARI SUNT DETERMINATE DE O SERIE DE CAUZE:
1. COMERCIALIZAREA DE PRODUSE CARE PREZINTA ABATERI DE LA CARACTERISTICILE CALITATIVE SAU CARE POT PUNE IN PERICOL VIATA;
2. SANATATEA SAU SECURITATEA CONSUMATORILOR;
3. COMERCIALIZAREA DE PRODUSE FALSIFICATE SAU CONTRA FACUTE;
4. PASTRAREA SI DEPOZITAREA PRODUSELOR DESTINATE COMERCIALIZARII IN CONDITII CARE NU ASIGURA MENTINEREA CARACTERISTICILOR DE CALITATE ALE ACESTORA;
5. COMERCIALIZAREA PRODUSELOR CU ELEMENTE DE IDENTIFICARE INCOMPLETE;
6. PREZENTAREA PRIN PUBLICITATE, IN PROSPECTE, CATALOAGE, MASSMEDIA ETC. A ALTOR VALORI ALE CARACTERISTICILOR PRODUSELOR SAU SERVICIILOR, DECAT CELE REALE.

PENTRU CA DREPTURILE CONSUMATORILOR SA NU MAI FIE INCALCATE, EXISTA PROTECTIA CONSUMATORILOR.

PROTECTIA CONSUMATORILOR, CA FIIND O COMPONENTA DE BAZA A PROGRTAMELOR DE PROTECTIE SOCIALA, REPREZINTA UN ANSAMBLU DE DISPOZITII PRIVIND INITIATIVA PUBLICA SAU PRIVATA DESTINATE A ASIGURA SI AMELIORA CONTINUU RESPECTAREA DREPTURILOR CONSUMATORULUI.

ASA CUM AM ENUMERAT MAI SUS, S-AU DEFINIT URMATOARELE DREPTURI ALE CONSUMATORILOR:
o DREPTURI LA SATISFACEREA CERINTELOR ESENTIALE DE VIATA - drepturi la bunuri si servicii care garanteza supravieţuirea
o DREPTUL LA SIGURANTA: - dreptul de a fi protejat Ómpotriva produselor, proceselor sau serviciilor care pun in pericol sănătatea sau viata oamenilor.
o DREPTUL DE A FI INFORMAT: - dreptul de a avea elemente necesare pentru a lua o decizie, pentru a face o alegere.
o DREPTUL DE A FII PROTEJAT IMPOTRIVA INFORMATIEI, PUBLICITATII, ETICHETARII sau a altor practice frauduloase, inselatoare sau false.
o DREPTUL DE A ALEGE: - adică dreptul de a avea acces la o varietate de produse si servicii, la preturi stabilite pe baza concurentei.
o DREPTUL DE A FI ASCULTAT: - se refuza la posibilitatea consumatorilor de a-si exprima nemulţumirile legitime referitoare la bunuri si servicii si la condiţiile de cumpărare ale acestora.
o DREPTUL LA DESPAGUBIRE: - cuprinde dreptul rezolvării echitabile a revendicărilor justificate.
o DREPTUL LA EDUCARE: - dreptul de a obţine cunoştinţele si abilitatile prime care se formează unui consumator informat.
o DREPTUL LA UN MEDIU AMBIANT SANATOS: - dreptul la un mediu natural care sa imbunatateasca ceea ce se defineşte drept "calitatea vieţii".

PRIMA ETAPA IN ELABORAREA LEGISLATIEI IN DOMENIUL PROTECTIEI CONSUMATORILOR IN ROMANIA A CONSTITUIT-O ORDONANTA GUVERNAMENTALA NR. 21/1992 APROBATA PRIN LEGEA NR.11/1994 SI MODIFICATA PRIN LEGEA NR.178/1998 INSPIRATA DIN PRINCIPII DIRECTOARE ALE ONU, ORDONANTA GUVERNAMENTALA NR.21/1992 PREZINTA DREPTURI FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR SI ASIGURA CADRUL LEGAL IN ACEST DOMENIU. PE DE ALTA PARTE, SUNT STABILITE OBLIGATIILE CARE REVIN AGENTILOR ECONOMICI, PRIVIND CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILE DESTINATE COMERCIALIZARII.

I. INCALCARILE DREPTURILOR CONSUMATORILOR
A. INCALCARI FRECVENTE ALE DREPTURILOR CONSUMATORILOR
PENTRU A CONCRETIZA PRINCIPALELE INCALCARI FRECVENTE ALE DREPTURILOR CONSUMATORILOR, VOM INCERCA SA DAM CATEVA EXEMPLE:
- PENTRU COMERCIALIZAREA DE PRODUSE CARE PREZINTA ABATERI DE LA CARACTERISTICILE CALITATIVE SAU CARE POT PUNE IN PERICOL VIATA.
ACESTE INCALCARI FRECVENTE APARTIN CADRULUI LEGISLATIV DIN ROMANIA, MAI PRECIS ACESTEA SUNT PEDEPSITE DE LEGE CONFORM ORDONANTEI GUVERNAMENTALE NR.21/1992, CARE PREVEDE ASA CUM AM ENUMERAT MAI SUS, O SERIE DE DREPTURI PENTRU CONSUMATORI, ASTFEL: ATAT CANA DE STICLA CU MANERUL SPART SI CONSERVA DE PESTE CAT SI JUCARIILE DIN TABLA SI NEAMBALAREA CORESPUNZATOARE A VINULUI INCALCA DREPTUL CONSUMATORULUI DE A FI PROTEJAT IMPTRIVA RISCULUI DE A ACHIZITIONA PRODUSE CARE POT PUNE VIATA, SANATATEA SI SECURITATEA IN PERICOL. CANA DIN STICLA CU MANERUL SPART ESTE O INCALCARE CUPRINSA SI DE DIRECTIVA 85/374/CEE PRIVIND RASPUNDEREA JURIDICA FATA DE PRODUSELE DEFECTE (PRODUCATORUL POARTA RESPNSABILITATEA PENTRU DAUNELE ADUSE CONSUMATORULUI CAUZATE DE PRODUSELE DEFECTE) SI DE DIRECTIVA 92/59/CEE PRIVIND SECURITATEA GENERALA A PRODUSELOR.

EUGENIILE FARA INGREDIENTELE TRECUTE PE AMBALAJ, CUPTORUL CU MICROUNDE FARA INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE, SAMPONUL CONTRA CADERII PARULUI FARA EFECTE SI ULEIUL "BUNICA" CU PROCENTAJUL DE COLESTEROL PESTE LIMITA SUNT INCALCARI CUPRINSE TOT IN ORDONANTA GUVERNAMENTALA 21/1992, SI NURESPECTA RESPECTA DREPTUL CONSUMATORILOR DE A FII INFORMAT COMPLET, CORECT SI PRECIS ASUPRA CARACTERISTICILOR ESENTIALE ALE PRODUSELOR SI SERVICIILOR, ASTFEL INCAT DECIZIA PE CARE O ADOPTA IN LEGATURA CU ACESTEA SA CORESPUNDA CAT MAI BINE NEVOILOR LOR DE CONSUMATORI.

B. O.P.C.
PENTRU CA ACESTE DREPTURI SA FIE PROTEJATE, IAR INCALCARILE SA FIE PEDEPSITE, TREBUIE SA EXISTE O ASOCIATIE CARE SA SE OCUPE NUMAI DE BINELE CONSUMATORILOR.
IN ROMANIA PRINCIPALUL ORGANISM GUVERNAMENTAL CU ROL IN PROTECTIA CONSUMATORULUI ESTE OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR (O.P.C.) OBIECTIVUL SAU PRINCIPAL IL REPREZINTA REALITATEA POLITICII GUVERNAMENTALE IN DOMENIUL PROTECTIEI VIETII, SANATATII, SECURITATII SI INTERESELOR LEGITIME ALE CONSUMATORILOR, ASIGURAND:

a. URMARIREA RESPECTARII DISPOZITIILOR LEGALE REFERITOARE LA PROTECTIA CONSUMATORILOR, CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILOR;
b. VERIFICAREA RESPECTARII STANDARDELELOR OBLIGATORII DE CATRE AGENTII ECONOMICI;
c. LEGALITATEA SI UTILIZAREA CORECTA A MIJLOACELOR DE MASURARE;
d. CONSTATAREA UNOR CONTRAVENTII SI APLICAREA DE AMENZI;
e. DESFASURAREA UNOR ACTIVITATI DE INFORMARE, CONSILIERE SI EDUCARE A CONSUMATORILOR;


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.