Protectia catodica cu sursa exterioara de curent

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 7.97

nivel: Facultate

Metoda de protectie consta in legarea instalatiei de protejat la polul negativ al unei surse de curent, concomitent cu introducerea in acelasi mediu a unui anod legat la polul pozitiv al sursei.
In figura 9.25. este prezentata schema de principiu a protectiei catodice cu sursa exterioara de curent, aplicata la o conducta ingropata. Polul pozitiv al sursei de curent este legat de o priza ano[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia catodica cu sursa exterioara de curent

Metoda de protectie consta in legarea instalatiei de protejat la polul negativ al unei surse de curent, concomitent cu introducerea in acelasi mediu a unui anod legat la polul pozitiv al sursei.
In figura 9.25. este prezentata schema de principiu a protectiei catodice cu sursa exterioara de curent, aplicata la o conducta ingropata. Polul pozitiv al sursei de curent este legat de o priza anodica speciala, introdusa in pamant, in apropierea constructiei protejate. Curentul care se scurge de la priza anodica in sol se raspandeste si ajunge pe conducta protejata, polarizand-o catodic pana la potentialul de protectie.

Curentul ajuns pe conducta protejata este colectat in punctul de drenaj, de unde, printr-un conductor special, este dirijat spre polul negativ al sursei de curent.
Potentialul de protectie este acea valoare la care procesul de coroziune inceteaza, adica potentialul de echilibru al metalului in conditiile date. Criteriul practic admite ca potential de protectie acea valoare la care coroziunea metalului devine nesemnificativa.

In general, trebuie evitata o supraprotectie in cazul metalelor amfotere (Al, Zn, Pb, Sn), din cauza posibilitatii coroziunii alcaline. Un alt dezavantaj al suprapolarizatiei catodice este degajarea H2 intr-o cantitate capabila sa produca umflarea straturilor de acoperiri organice de pe suprafata metalului sau sa produca fragilizarea cu H2 a otelului, in mediile care contin sulfuri.

Masurarea potentialului structurii protejate este foarte importanta deoarece reprezinta criteriul general acceptat si folosit in practica. Potentialul unei structuri protejate catodic se determina prin plasarea electrodului de referinta cat mai aproape posibil de structura, astfel incat sa se evite erorile cauzate de caderea de tensiune prin mediu.
Densitatea de curent necesara pentru atingerea potentialului minim de protectie depinde de natura mediului corosiv si se stabileste experimental. Curentul necesar protectiei unei structuri metalice ingropate poate varia in limite foarte largi, depinzand de natura mediului si de calitatea izolatiei.

Acoperirile izolatoare sufera o deteriorare gradata, a carei viteza depinde de calitate si de mediu. Astfel, este necesar sa se efectueze teste periodice de rezistenta ale izolatiei in timpul exploatarii, pentru a se evalua performantele acoperirii.
Caracteristicile anodului. Anozii utilizati pot fi confectionati din materiale active (otel carbon, Al), pasive (aliaje fero-siliciu, aliaje plumb-stibiu) sau inerte (grafit, platina pe suport de Ti, Ta sau Nb).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.