Protectia anodica cu reactie catodica suplimentara

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Inhibitorii coroziunii in medii acide prezinta importanta in decaparea metalelor acoperite cu oxizi. In timpul operatiei de decapare, straturile de oxizi, mai subtiri si mai usor solubile, se indeparteaza inaintea straturilor mai groase si mai greu solubile. In consecinta, o parte a metalului de baza este atacata inainte de finalizarea operatiei de decapare. In scopul reducerii atacului de catre a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Protectia anodica cu reactie catodica suplimentara

Inhibitorii coroziunii in medii acide prezinta importanta in decaparea metalelor acoperite cu oxizi. In timpul operatiei de decapare, straturile de oxizi, mai subtiri si mai usor solubile, se indeparteaza inaintea straturilor mai groase si mai greu solubile. In consecinta, o parte a metalului de baza este atacata inainte de finalizarea operatiei de decapare. In scopul reducerii atacului de catre acizi, se utilizeaza mai ales inhibitori organici de adsorbtie.

Inhibitorii tipici pentru solutii acide sunt combinatii organice care prezinta grupe functionale capabile sa interactioneze cu suprafata metalului si sa stabilizeze adsorbtia. In calitate de inhibitori de baza trebuie considerati: combinatiile heterociclice cu O, S si N, alcoolii cu molecula mare, aldehidele, aminele, amidele, acizii sulfonici, acizii grasi si combinatiile lor, tiourea, tiazolii, combinatiile cuaternare de amoniu, combinatiile cu fosfoniu, sisteme puternic nesaturate aromatice si alifatice, tioamide, tiocarbamide, nitrurile cu molecula mare, mercaptani, sulfuri, sulfoxizi, tiazine, etc.

Capacitatea de inhibare a unei substante depinde de natura atomilor activi din molecula, de natura grupei functionale, dar si de restul moleculei.Schematic, un inhibitor poate fi reprezentat de o substanta cu structura asimetrica, formata din functia ancora (grupa functionala activa in procesul de inhibitie), notata cu P, si restul moleculei, notat cu R. Notatia P are semnificatia polaritatii moleculei, determinata de grupa functionala activa, iar notatia R are semnificatia de radical, ce cuprinde atat catena hidrocarbonata, cat si grupele functionale inactive. Datorita polaritatii moleculelor, toti inhibitorii organici de coroziune pot fi inclusi in clasa substantelor tensioactive, numite si tenside sau substante superficial active.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.