Propunere de amenajare a suprafetei de rezervoare Bradet din municipiul Zalau

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.91

nivel: Gimnaziu

In acest sens putem aprecia existenta unei populatii destul de numeroase. Se poate afirma ca Zalaul exista ca asezare omeneasca inca din jurul anului 900, dar prima atestare documentara apare la 1200. Dupa navalirile tatare si pustiirea orasului din anul 1241, Zalaul intra din anul 1246 in administrarea episcopatului catolic de la Oradea si este mentinut sub aceasta administratie pana in anu 1542[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Propunere de amenajare a suprafetei de rezervoare Bradet din municipiul Zalau

In acest sens putem aprecia existenta unei populatii destul de numeroase. Se poate afirma ca Zalaul exista ca asezare omeneasca inca din jurul anului 900, dar prima atestare documentara apare la 1200. Dupa navalirile tatare si pustiirea orasului din anul 1241, Zalaul intra din anul 1246 in administrarea episcopatului catolic de la Oradea si este mentinut sub aceasta administratie pana in anu 1542, cand intra in componenta Principatului Transilvan.

La 1 august 1473 Matei Corvin, regele Ungariei si Boemiei, declara Zalaul pentru prima data oras-targ "Oppidum Zilah", privilegiu care scote orasul de sub dominatia comitatului, acordand dreptul de comert liber cu toata tara, oferindu-i independenta economica intr-o vreme cand, bunul plac al nobilului dar si al suveranului erau singurele criterii de impartire a dreptatii si de conducere a statului.
De-a lungul istoriei, localitatea a avut diverse denumiri: "Ziloc" in 1220, "Oppidum Zilah" in 1473, "Zila" in 1601, "Szilaj - Sszilagy" in 1839, "Szilaju" in 1850 si "Zilah-Walthenberg"- Zalau in 1854.

Foto 5. Municipiul Zalau la inceputul sec. XX (sursa-www.zalausj.ro )
La sfarsitul secolului al XVI-lea, orasul apartinea Transilvaniei si avea o conducere administrativa autonoma alcatuita din 33 de senatori alesi, dintre care unul era primar. Pe langa acestia mai functionau un notar, un arhivar si un casier. Alte praguri importante in dezvoltarea localitatii se inregistreaza in anul 1571 sub domnia principelui Stefan Bathory, apoi in anul 1600 sub domnia lui Mihai Viteazul, iar dupa anexarea Transilvaniei de Imperiului Habsburgic, orasul cunoaste o decadere economica pe fundalul unei infuzii a produselor de provenienta apuseana in detrimental celor autohtone.

O data cu victoria din 3 august 1601, de la Guruslau a lui Mihai Viteazul patronul spiritual al orasului, Zalaul se bucura de propriile reguli administrative, legislative, fiscale si militare, precum si de o autonomie reala care ofera libertate cetatenilor.O cronica din sec. al XVII-lea mentioneaza pentru prima data ocupatiile locuitorilor orasului: curelari, olari, rotari
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.