Proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.15

nivel: Gimnaziu

Raza ionică este o mărime care caracterizează dimensiunea relativă a unui ion într-un cristal ionic. Atomii elementelor au tendința de a-și realiza, pe ultimul strat, configurații electronice stabile de dublet și de octet, asemănătoare gazului rar cel mai apropiat:

- prin punerea în comun a electronilor de pe ultimul strat cu electronii altor atomi identici sau diferiți, realizând [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proprietatile elementelor chimice in tabelul periodic

Raza ionică este o mărime care caracterizează dimensiunea relativă a unui ion într-un cristal ionic. Atomii elementelor au tendința de a-și realiza, pe ultimul strat, configurații electronice stabile de dublet și de octet, asemănătoare gazului rar cel mai apropiat:

- prin punerea în comun a electronilor de pe ultimul strat cu electronii altor atomi identici sau diferiți, realizând astfel legături covalente;
- prin cedare sau acceptare de electroni și formarea de ioni.

Ionul este atomul încărcat cu sarcină electrică pozitivă sau negativă datorită numărului diferit de electroni de pe ultimul strat în comparație cu cel al protonilor din nucleu. Procesul de formare a ionilor se numește ionizare.Prin cedare de electroni, atomul unui element se transformă in ion pozitiv numit cation, iar prin acceptare de electroni, atomul elementului chimic se transformă în ion negativ, numit anion.

În grupă, razele ionilor pozitivi și negativi cresc de sus în jos, o dată cu creșterea numărul de straturi, în același sens cu razele atomice.
În perioadă, razele ionilor pozitivi și negativi scad de la stânga la dreapta, o dată cu creșterea numărului atomic .Între razele atomice și cele ionice există relația:

Fie ionii:
Se observă că un număr egal de electroni este atras de un număr din ce în ce mai mare de protoni. Acest lucru explică micșorarea razei ionice în perioadă de la stânga la dreapta.

ENERGIA DE IONIZARE

Energia de ionizare, notată și măsurată în sau în electronvolți , reprezintă cantitatea de energie absorbită în procesul de îndepărtare a unuia sau a mai multor electroni dintr-un atom în faza gazoasă (energia consumată în procesul de formare a ionilor pozitivi):

Energia de ionizare poate fi primară (pentru îndepărtarea unui singur electron), secundară (pentru îndepărtarea celui de-al doilea electron de pe stratul de valență) etc. Cu cât ionizarea este mai avansată, este necesară o energie mai mare pentru a îndepărta încă un electron.

În perioadă, energia de ionizare este cu atât mai mare cu cât numărul electronilor de valență este mai mare, adică ea crește de la stânga la dreapta, o dată cu creșterea numărului atomic .În grupele principale, energia de ionizare scade de sus în jos, o dată cu creșterea numărului de straturi.

Cu cât energia de ionizare este mai mică cu atât elementul este mai electropozitiv. Potențialul de ionizare, notat , reprezintă raportul dintre energia de ionizare și numărul atomic.

AFINITATEA PENTRU ELECTRONI

Afinitatea pentru electroni, notată , reprezintă energia care se degajă atunci când un atom acceptă un electron pentru a forma un ion negativ. Afinitatea pentru electroni, în perioadă crește de la stânga la dreapta, iar în grupă crește de jos în sus. Cu cât afinitatea pentru electroni este mai mare, cu atât elementul este mai electronegativ.

SPECTRELE OPTICE

Spectrele optice ale elementelor chimice din aceeași grupă se aseamănă mult între ele și se deosebesc de spectrele optice ale elementelor chimice din alte grupe.

PUNCTELE DE TOPIRE ȘI DE FIERBERE

Punctele de topire și de fierbere, în perioadă cresc de la extremități către grupa IVA, în grupele IA, IIA, IIA, IVA cresc de jos în sus, iar în grupele VA, VIA, VIIA, VIIIA cresc de jos în sus. În grupele secundare punctele de fierbere cresc de sus în jos, cu excepția grupelor IB și IIB unde scad. Variația punctelor de topire în grupele secundare este neregulată.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.