Proprietatile apei

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In mediul inconjurator gasim apa in stare gazoasa, vaporii de apa, lichida, apa asa cum in principal o intalnim in problemele ingineresti si solida, gheata. Trecerile de la o stare la alta se fac la temperaturi care, in mod conventional, au fost alese ca reperi de baza.
Complexitatea fizico-chimica a apei, ii atribuie numeroase proprietati deosebite, unele considerate ca anomali, ca o expre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proprietatile apei

In mediul inconjurator gasim apa in stare gazoasa, vaporii de apa, lichida, apa asa cum in principal o intalnim in problemele ingineresti si solida, gheata. Trecerile de la o stare la alta se fac la temperaturi care, in mod conventional, au fost alese ca reperi de baza.
Complexitatea fizico-chimica a apei, ii atribuie numeroase proprietati deosebite, unele considerate ca anomali, ca o expresie a stadiului insuficient de cunoastere.

Cea mai comentata "anomalie" a apei o constituie densitatea maxima la +4║C(mai precis la +3,98║C) si marirea volumului odata cu inghetarea.
De asemenea, compresibilitatea si caldura specifica ale fazei lichide a apei, trec prin minime, la anumite temperaturi diferite intre ele si diferite de temperatura densitatii maxime. Viteza de propagare a undelor sonore, care la lichide in general descreste continuu cu cresterea temperaturii, la apa trece printr-un maxim la +73oC, corelat cu valoarea minima a compresibilitatii

Numind hidrol molecula H2O, polimeri ai acesteia sunt dihidrolul (H20)3 si trihidrolul (H3O)3.Gheata se admite ca este formata din molecule de trihidrol, vaporii de apa din monohidroii si apa lichida dintr-o solutie de trilihidroli, 3n dihidroli. Cu alte cuvinte se considera apa lichida o solutie de gheata intr-o varietate de apa. Dar pe masura ce temperatura sau presiunea sau ambele cresc, trihidrolul se disociaza treptat in dihidrol. Pe de alta parte, trihidrolul diferind de dihidrol printr-un volum specific si o compresibilitate mai mare, precum si prin alte proprietati, amestecul, in proportii diferite, de trihidrol si dihidrol la temperaturi (si eventual la presiuni) diferite, explica abaterile apei fata de comportarea substantelor unitare.

Instructiva este si o incursiune, chiar sumara, in structura interna a moleculei de apa, a moleculei de baza, a monohidrolului, care de asemenea sugereaza explicatii ale comportarii speciale a apei. Oxidul de hidrogen este compus din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen, atomul de hidrogen are un proton cu sarcina electrica pozitiva si un electron cu sarcina negativa iar atomul de oxigen, pe langa protonul unic, are opt electroni.

Din modul de asezare a electronilor atomilor de hidrogen si de oxigen, rezulta afinitati pentru unirea lor in molecule, moleculele de apa iar pe de alta parte, anumite disimetrii ale asezarii electronilor, in atomi legati, fac ca molecula de apa sa nu fie neutra, desi sarcinile electrice ale ionilor de hidrogen si oxigen sunt egale. Moleculele de apa au deci doi poli, cu sarcini electrice de semn diferit si sunt dipoli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.