Proprietatea intelectuala

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Regimul proprietatii intelectuale este menit sa asigure un echilibru intre interesul privat al creatorilor si interesul public.
Din punctul de vedere al interesului privat al creatorilor este importanta existenta stimulentelor pecuniare prin care acestia sunt recompensati de fiecare data cand o lucrare stiintifica, tehnica sau artistica este utilizata; ei isi pot recupera, astfel, cheltui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proprietatea intelectuala

Regimul proprietatii intelectuale este menit sa asigure un echilibru intre interesul privat al creatorilor si interesul public.
Din punctul de vedere al interesului privat al creatorilor este importanta existenta stimulentelor pecuniare prin care acestia sunt recompensati de fiecare data cand o lucrare stiintifica, tehnica sau artistica este utilizata; ei isi pot recupera, astfel, cheltuielile efectuate si, totodata, sunt motivati sa continue efortul de creatie si sa sustina aplicarea rezultatelor obtinute.

Din punctul de vedere al interesului public este important sa fie facilitata difuzarea in societate a noilor cunostinte si obtinerea de avantaje extinse din aplicarea lor.
O serie de rezultate ale creatiei intelectuale sunt, prin natura lor, imposibil de protejat prin regimul proprietatii intelectuale; ca exemple din aceasta categorie pot fi citate: principiile stiintifice, algoritmii matematici, noile idei sau proiecte de afaceri, bazele de date, precum si, in anumite tari, produsele farmaceutice sau biotehnologiile.

1.2. Protejarea proprietatii intelectuale prin monopoluri legale
Protejarea proprietatii intelectuale rezolva - desi nu in mod optimal - problema stimularii creatiei tehnico-stiintifice, prin instituirea de monopoluri legale, in virtutea carora producatorii/furnizorii pot limita drepturile ce revin noilor detinatori dupa cumpararea bunurilor informationale. Dat fiind ca orice monopol genereaza costuri sociale, interesul public cere, si in cazul proprietatii intelectuale, ca durata exercitarii lor sa fie limitata; ea se stabileste prin lege, in mod diferentiat, pentru drepturile de autor, pentru brevetele de inventie si pentru marcile inregistrate.

O alta limitare consta in faptul ca protectia se refera numai la utilizarile directe ale ideilor continute in lucrari stiintifice, literare, inventii etc. pentru realizarea de noi bunuri corporale sau informationale, fara a se putea extinde si asupra utilizarilor ulterioare ale acestora bunuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.