Proprietatea afectata unui scop si fiducia

2x puncte

categorie: Drept

nota: 9.70

nivel: Facultate

O institutie tip in care proprietatea afectata unui scop isi are locul cel mai potrivit este fundatia. Definiția fundațiilor este dată în articolul (1) al legii fundațiilor: Fundația este o organizație necomercială, fără membri, înființată în baza actului de constituire de către una sau mai multe persoane fizice și/sau juridice, dotată cu un patrimoniu distinct și separat de patrimoniul fondatoril[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proprietatea afectata unui scop si fiducia

O institutie tip in care proprietatea afectata unui scop isi are locul cel mai potrivit este fundatia. Definiția fundațiilor este dată în articolul (1) al legii fundațiilor: Fundația este o organizație necomercială, fără membri, înființată în baza actului de constituire de către una sau mai multe persoane fizice și/sau juridice, dotată cu un patrimoniu distinct și separat de patrimoniul fondatorilor, care este destinat atingerii scopurilor necomerciale, prevăzute în statut. Asa cum o definiste legea, fundatia este un subiect de drept infiintat de una sau mai multe persoane, care avand la baza un act juridic intre vii sau pentru cauza de moarte, realizeaza un patrimonio afectat, in mod permanent si irevocabil, atingerii unui scop de interes general sau comunitar.
Alaturi de proprietatea afectata unui scop poate fi inclusa si fiducia sau proprietatea fiduciara, chiar daca in tara noastra aceasta un detine o reglementare legala. Aceasta proprietate se constituie printr-un act unilateral sau o conventie prin care o persoana numita fiduciant sau constituant transmite unei alte persoane in care are incredere si care se numeste fiduciar, proprietatea temporara a unor bunuri, cu sarcina pentru ea de a o transmite la gandul ei fiduciantului sau unui Pert determinat dupa ce i-a avut folosinta ce i s-a cuvenit.
Fiduciarul are atributele unui proprietar, insa el va trebui sa dea dreptului de proprietate o folosinta in conformitate cu scopul pentru care el a primit proprietatea.Proprietatea ii este incredintata fiduciarului pentru un scop bine determinat. Astfel, puterea pe care fiduciarul o exercita asupra bunului nu este cea a unui proprietar care se poate mucura de utilitatea acelui bun in interes personal.Fiduciarul are anumite obligatii impuse si acestea vizeaza interesele altora, fie interesele fiduciantului, fie ale altei persoane numite beneficiar. Limitarea prerogativelor proprietarului este data si de caracterul temporar al fiduciei, din aceasta cauza bunurile care fac obiectul fiduciei alcatuiesc patrimonial fiduciar fara sa se amestece cu bunurile fiduciarului.
Intalnim doua consecinte practice, amintite in legislatiile care au reglementat forma de proprietate fiduciara si anume: fiducia - gestiune si fiducia - garantie.

In cazul fiduciei - gestiune s-ar putea exemplifica, cazul in care fiduciantul incredinteaza intreprinderea sa unei terte persoane de incredere, avand ca scop gestionarea afacerii da catre fiduciar pentru ca la un termen stabilit, fiduciantul sau beneficiarul sa preia beneficiile realizate si proprietatea sa fie remisa. In cazul prezentat,fiduciarul ar putea avea puterile cele mai intinse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.