Proprietate intelectuala

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

DREPTUL DE AUTOR - ca si institutia juridica implica totalitatea normelor juridice care reglementeaza raportul privind realizarea si valorificarea oerelor literare, artistice, stiintifice. Nu importa nici form, nici valoarea si nici destinatia acestor opere de creatie.
Conform conventiei de la Berna (1886) prin opere literare si artistice vom avea in vedere toate lucrarile din domeniul lit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proprietate intelectuala

DREPTUL DE AUTOR - ca si institutia juridica implica totalitatea normelor juridice care reglementeaza raportul privind realizarea si valorificarea oerelor literare, artistice, stiintifice. Nu importa nici form, nici valoarea si nici destinatia acestor opere de creatie.
Conform conventiei de la Berna (1886) prin opere literare si artistice vom avea in vedere toate lucrarile din domeniul literar, artistic si stiintific. Pentru a se bucura de protectie operele trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte :

sa fie rezultatul unei activitati creatoare ;
sa imbrace o forma concreta de exprimare care sa fie perceptibila simturilor ;sa fie susceptibila de aducere la cunostinta publicului.
Cele 2 laturi despre care am amintit : dreptul de proprietate industriala si dreptul de autor constituie proprietatea intelectuala cu privire la care conventia de la Stockholm pentru instituirea Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (1967), prevede ca proprietatea intelectuala cuprinde drepturi referitoare la operele literare, artistice, stiintifice, interpretarile artistilor interpreti si executiile artistilor executanti,

fonogramele si emisiunile de radioficare, inventiile in toate domeniile umane, descoperirile stiintifice, desenele si modelele industriale, marcile de fabrica, de comert, de serviciu, numele comerciale, denumirile comerciale, protectia impotriva concurentei neloiale precum si toate celelalte drepturi specifice activitatii intelectuale.
Dispozitiile esentiale ale Conventiei de la Paris si ale Conventiei de la Berna au fost inglobate in acorduri de la Marachech privind constituirea Organizatiei Mondiale de Comert anexa 1 Trips - care prevede ca expresia de A© proprietate intelectuala A>>

desemneaza dreptul de autor si drepturi conexe, marcile de fabrica sau comert, desenele si modelele industriale, brevetele si protectia informatiilor nedivulgate.Dreptul de proprietate industriala si dreptul de autor se aseamana prin obiectul protectiei juridice si prin natura drepturilor subiective ale autorilor.Dreptul de proprietate intelectuala cuprinde ansamblul normelor juridice care sunt chemate sa reglementeze raportul privind sistemele de creatie intel ;ectuala in domeniile : stiintific, literar, artistic, industrial si cu privire la semnele distinctive ale activitatii de comert.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.