Propietatea intelectuala in campul competitional economic

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.61

nivel: Facultate

Referat despre Propietatea intelectuala in campul competitional economic
Informatia are „dezvoltarea” ca atribut operational în existenta sa cuantificată, personalizată. Cunoasterea ridică la rang superior de înfătisare si utilizare informatia în sine. Ca atare, cunoasterea devine la rândul său resursă. De exemplu, explicarea dezvoltării poate fi efectuată cu ajutorul informatie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Propietatea intelectuala in campul competitional economic

Referat despre Propietatea intelectuala in campul competitional economic
Informatia are „dezvoltarea” ca atribut operational în existenta sa cuantificată, personalizată. Cunoasterea ridică la rang superior de înfătisare si utilizare informatia în sine. Ca atare, cunoasterea devine la rândul său resursă. De exemplu, explicarea dezvoltării poate fi efectuată cu ajutorul informatiei (atât în plan macroeconomic, cât si microeconomic). Se manifestă tendinta „spre o nouă calitate generală”, însă este deja o certitudine faptul că nu sunt formalizate sisteme de control eficient al acesteia. Începem să întelegem procesul general al economiei bazată pe cunoastere, însă nu îl controlăm suficient si relevant.

În context inovativ, putem afirma că un control efectiv al proceselor si fenomenelor economice bazate pe cunoastere poate fi realizat tot cu ajutorul cunoasterii. În fond, este vorba de autoreplica sistemului, pe areale trans-generationale în care operează legităti economice noi în raport cu economia conventională sau cea post-industrială. Algoritmii si sistemele parametrice caracterizate de dinamică (timp), probabilitate iterată avansată, derivare, diferentiere, integrare, repliere topologică, s.a., ar putea deveni elemente pentru noii indicatori ai dezvoltării prin cunoastere.

Este cât se poate de vizibil că la început de secol XXI nu sunt formalizati indicatori suficienti si eficienti, reprezentativi pentru dezvoltarea prin informare (cunoastere). Efectele iesirilor (outputs) sunt evidentiate frecvent, însă nerelevant, cu ajutorul indicatorilor din economia conventională. Într-o astfel de situatie sunt necesari indicatori noi de informare. Un model al inter-relationărilor pentru obtinerea iesirilor fundamentale, perene, spre a fi extinse în economia bazată pe cunoastere (E-BC) se prezintă după cum urmează:
Relevanta maximă a sistemului de ecuatii este întrunită când aplicabilitatea este regăsită atât în plan macroeconomic, cât si în cel microeconomic.

De altfel, expresia esentială favorabilă (acceptată conventional) a oricărei formalizări aferente E-BC este regăsirea aplicabilitătii la nivel microeconomic. Informatia este substantă, – în noua acceptiune, – pentru cunoastere. Deci, informatia si cunoasterea se află în stări cumulate, respectiv cuprinse la nivel micro si macroeconomic. Într-o acceptiune nouă, vizând dinamismul procesului, informatia transportă
cunostintele; informatia, ca autoreplică, se transportă însă si pe sine, ca purtătoare si generatoare de cunoastere.

Într-o astfel de situatie este demonstrabil faptul că nu există contradictie între societatea informatională si societatea cunoasterii. Cu atât mai mult, economia post-industrială nu este în contra-dictie cu economia bazată pe cunoastere. Tranzitia spre noua economie nu se bazează pe excluderi, ci, în esentă, se apelează la transformări, aditionări, reconfigurări si formalizări de noi accente pe componentele noi ale sistemului.

Noi raporturi între capitalurile fizice si cele intelectuale în
antreprenoriatul aferent întreprinderilor inovative mici si mijlocii. Relatia dintre inovare si cerere este prezentată în modelul Nelson-Winter, în strânsă legătură cu factorii interni si externi de modificare a cererii monetare agregate (D) la nivel de ramură. Pretul (P) variază invers proportional cu cu oferta agregată (Q): P= D ⁄ Q (2.18 ) În afara situatiilor de monopol, efectul selectiei, cât si cel al inovării sporesc productivitatea medie si productia, fapt ce conduce la scăderea pretului si la cresterea cererii agregate pentru perioada următoare. Aceasta situatie corespunde modelului în care procesele de inovare preced cresterea cererii.

Stiintele „dense” si cele „înfăsurătoare” pentru generarea rezultatelor
din cercetarea fundamentală, spre implicare în economia bazată pe cunoastere. Este utilă identificarea „stiintelor intensive”, caracterizate de densitate specifică teoretică si practică ridicată. Intensitatea unei stiinte în raport cu alta si cu sine nu este încă măsurabilă. Un anume rezultat stiintific (din cercetare) se regăseste pe un aliniament critic al economiei si, prin aplicare, detensionează situatiile de exceptie. Ca atare, acel rezultat poate părea fundamental ca importantă conjuncturală, însă nu este caracterizat de perenitate.

În principal, se urmăreste obtinerea iesirilor fundamentale perene, ce garantează formalizarea cunoasterii, pe care se poate baza noua economie. Stiintele înfăsurătoare sunt cele ce dau expresie mai viabilă experimentelor si aplicatiilor obiectuale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.