Propagarea undelor ultrascurte

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

in care n1 si n2 sunt indicii de refractie al primului si al celui de-al doilea mediu.
In cazul cand proprietatile mediului (indicele de refractie al mediului) variaza continuu, adica in cazul unui mediu neomogen, unda se refracta si ea continuu si se propaga dupa o traiectorie curbilinie (fig.I.1.2). Cu cat mediul este mai neomogen, deci cu cat mai mult variaza indicele de refract[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Propagarea undelor ultrascurte

in care n1 si n2 sunt indicii de refractie al primului si al celui de-al doilea mediu.
In cazul cand proprietatile mediului (indicele de refractie al mediului) variaza continuu, adica in cazul unui mediu neomogen, unda se refracta si ea continuu si se propaga dupa o traiectorie curbilinie (fig.I.1.2). Cu cat mediul este mai neomogen, deci cu cat mai mult variaza indicele de refractie, cu atat mai mare este si curbura traiectoriei.

In cazul in care unda trece dintr-un mediu mai dens, cu indicele de refractie mai mare, intr-un mediu mai putin dens, cu indicele de refractie mai mic (de exemplu din apa in aer), la un unghi suficient de mare, poate sa apara fenomenul de reflexie interna totala, adica intreaga energie a undei se reflecta la limita de separatie si nu patrunde in mediul al doilea.Deseori la locul de receptie soseste nu numai una, ci doua sau mai multe unde de aceeasi frecventa. Aceste unde pot avea diverse faze, daca ele vin de la diferite surse sau de la aceeasi sursa pe diverse cai.

Fenomenul de suprapunere a undelor de aceeasi frecventa, dar de faza diferita, se numeste interferenta. In functie de diferenta de faza, intensitatea campului rezultant poate fi mai mare sau mai mica decat intensitatile campurilor luate separat.Daca undele in drumul lor intalnesc un obstacol opac, tind sa-l ocoleasca. Fenomenul de ocolire de catre o unda, a obstacolelor intalnite in drum se numeste difractie.

Difractia se manifesta mai ales atunci cand dimensiunile obstacolului sunt de acelasi ordin de marime cu lungimea de unda. Daca obstacolul are dimensiuni foarte mici in raport cu lungimea de unda, acesta nu exercita nici o influenta asupra intensitatii campului din spatele sau. Daca obstacolul este de dimensiuni mai mari, practic undele nu il ocolesc si in spatele acestuia se formeaza o regiune de umbra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.