Propaganda regimului comunist si implicatiile acesteia asupra conditiei femeii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

De ce? Pentru ca, in cele din urma, acestia sunt subietii dreptului de proprietate, subiectii drepturilor politice etc. Pentru a "dezaliena" femeia nu este suficienta acordarea unor drepturi anume (in speta drepturi politice), ci dezrobirea economica a acesteia prin eliminarea dependentei economice fata de barbat. Proprietatea privata perverteste relatiile dintre barbat si femeie si, prin urmare, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Propaganda regimului comunist si implicatiile acesteia asupra conditiei femeii

De ce? Pentru ca, in cele din urma, acestia sunt subietii dreptului de proprietate, subiectii drepturilor politice etc. Pentru a "dezaliena" femeia nu este suficienta acordarea unor drepturi anume (in speta drepturi politice), ci dezrobirea economica a acesteia prin eliminarea dependentei economice fata de barbat. Proprietatea privata perverteste relatiile dintre barbat si femeie si, prin urmare, emanciparea femeilor ar fi posibila odata cu abolirea acesteia. In viziune marxista, munca domestica a femeilor ar putea fi inlocuita cu munca salariata.

Aceasta idee provine din dorinta de a elimina exploatarea economica a femeii, aceasta fiind obligata sa presteze servicii gratuite in spatiul domestic (curatenia, ingrijirea copiilor, prepararea hranei). Opresiunea femeilor trebuie privita din perspectiva stratificarii societatii pe clase, proces ce are ca rezultat lipsa controlului proletarilor asupra mijloacelor de trai.II. Modelul sovietic (sau modele sovietice?) Modelul sovietic de raportare a politicului la relatiile de gen a cunoscut modificari in functie de perioada istorica.

Astfel, de la liberalizarea totala a moravurilor pana la inasprirea constrangerilor, de la disconsiderarea valorii familiei pana la reconstructia valorii familiei prin integrarea acesteia in cadrul "marii familii socialiste", de la leninism la stalinism, atitudinea regimului sovietic fata de femei cunoaste schimbari radicale. Ambele variante au constituit extreme care, fie au destabilizat viata sociala, fie au condus la violarea publica a femeii de catre un stat totalitar preocupat obsesiv de reproducere, adica de continuitate. Trasatura comuna tuturor regimurilor comuniste in ceea ce priveste abordarea rolului femeii in societate este urmatoarea: femeile, odata dezrobite de dependenta economica de sorginte burgheza, trebuie subordonate, la fel ca si barbatii, luptei revolutionare initiate de catre partid.

Pentru aceasta trebuie dezvoltata constiinta de clasa a barbatilor si a femeilor proletari. Rolul conducator al acestei miscari ii revine, bineinteles, partidului. Cu alte cuvinte, exista o egalitate de gen in ceea ce priveste slujirea paterului, adica a partidului unic. Daca in societatea burgheza de ieri femeile datorau ascultare paterului, proprietar si rational, in societatea comunista femeile si barbatii, laolalta, datoreaza ascultare unui pater nou, mai rational, mai proprietar, pentru ca El decide. Paterul de astazi decide si pentru paterul de ieri, nu numai pentru femei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.