Pronumele semiindependente

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.37

nivel: Gimnaziu

În limba veche, cu rol de pronume semiindependent se foloseau și acel, acea:
„...două ortografii chirilice: una acea a cărților bisericești...și alta acea a scribilor.” (Al.Lambrior,”Studii de lingvistică și folcloristică”)

În sintagme cu patru termeni (substantiv + articol hotărât + cel + adjunct (unde adjunctul poate fi oricare dintre cei care apar î[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pronumele semiindependente

În limba veche, cu rol de pronume semiindependent se foloseau și acel, acea:
„...două ortografii chirilice: una acea a cărților bisericești...și alta acea a scribilor.” (Al.Lambrior,”Studii de lingvistică și folcloristică”)

În sintagme cu patru termeni (substantiv + articol hotărât + cel + adjunct (unde adjunctul poate fi oricare dintre cei care apar în contextul pronumelui corespunzător), cel are rol emfatic, fiind o marcă suplimentară de individualizare, ca și sinonimul său adjectival neaferezat: cartea aceea/ cea nouă, cartea aceea/ cea de acolo, cartea aceea/ cea de pe bancă, cartea aceea/ ? cea de care am nevoie.

Cu rol individualizator și emfatic, cel intră și în structura fixă a unor nume proprii vechi: Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Radu cel Frumos. După acest model, în limba actuală este posibilă apariția unui nume propriu urmat de cel și o determinare adjectivală (Ioana cea mică).
Pronumele semiindependent cel are flexiune asemănătoare cu demonstrativul acel(a):

Caz Masculin Feminin
Singular Plural Singular Plural
N=Ac cel cei cea cele
G=D celui celor celei celor

Există și forme populare: ăl, ăi, a, ăle, ălui, ălor, ălei, ălor.
În ipostaza de formant obligatoriu în structura formelor oblice ale numeralelor ordinale, cel (cu forme distincte pentru masculin și feminin: celui, celei) este suport pentru mărcile flexionare: Cartea celui de al doilea este mai interesantă.; I-am dat cartea celui de al doilea. În structura formelor de nominativ-acuzativ, cel intră ca formant facultativ (Al doilea a fost Costin./ Cel de al doilea a fost Costin.;

Nu-l cunosc pe al treilea./ Nu cunosc pe cel de al treilea.).
Ca formant în structura numeralelor ordinale, cel apare în toată seria începând cu al doilea – adică la numeralele ordinale care nu pot marca prin desinențe flexiunea cazuală. Primul marchează flexiunea cazuală prin desinențe (primul, primului), în timp ce întâiul poate marca flexiunea cazuală fie prin desinențe (întâiului,? întâiei), fie cu ajutorul formantului cel (celui dintâi, celei dintâi).

Al
În ipostaza de pronume semiindependent, al apare ca centru de grup sintactic în urma elipsei unui nominal, pe care îl evocă în discurs. Ocurența sa este condiționată de coprezențaunui genitiv/ posesiv: Al meu/ al Mariei (frate) a lipsit.;L-am cerut pe al meu/ al Marei (caiet).; Le-am spus alor mei/ alor Mariei (părinți/ colegi/ prieteni).; Are preocupări diferite de ale colegilor/ ale tale (preocupări).; Aceasta este a mea/ a Mariei (carte).; Câteva dintre ale mele/ ale Mariei (cărți) lipsesc.; Fratele meu este mai înalt decât al său/ al Mariei (frate).

Flexiunea este următoarea:

Caz Masculin Feminin
Singular Plural Singular Plural
N=Ac al ai a ale
G=D - alor - alor

Ca formant în structura genitivului/ posesivului, al apare atunci când posesivul/ genitivul nu este adiacent unui nominal articulat hotărât (o carte a studentului, niște cărți ale mele etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.