Promisiunea unilaterala de vanzare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

- Efecte: o promisiune de vanzare acceptata cu aceasta rezerva constituie, un contract, darn u constituie o vanzare sin u poate produce efecte unui vanzari.
Promisiunea de vanzare este de fapt un antecontract, care da nastere la un drept de creanta, una dintre parti fiind obligata( obligatia de a face) fata de cealalta parte de a vinde in viitor un anumit bun, beneficiarul promisiunii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Promisiunea unilaterala de vanzare

- Efecte: o promisiune de vanzare acceptata cu aceasta rezerva constituie, un contract, darn u constituie o vanzare sin u poate produce efecte unui vanzari.
Promisiunea de vanzare este de fapt un antecontract, care da nastere la un drept de creanta, una dintre parti fiind obligata( obligatia de a face) fata de cealalta parte de a vinde in viitor un anumit bun, beneficiarul promisiunii putand opta in sensul de a-l cumpara ori nu.

Promisiunea de vanzare este un contract unilateral, deoarece creeaza obligatii numai pentru una din parti (promitent).
- dovada promisiunii de vanzare se face conform regulilor generale aplicabile creantelor;
- stingerea obligatiei promitentului- obligatia promitentului nascut din promisiunea de vanzare se stinge la expirarea termenului general de prescriptie, care incepe sa curga de la data incheierii promisiunii de vanzare.

Pactul de preferinta este o varianta a promisiunii de vanzare prin care proprietarul unui bun se oblige ca, in cazul in care il vinde, sa acorde preferinta unui anumite personae, la pret egal. O astfel de promisiune, desi este afectata de o conditie potestativa simpla, este valabila, realizarea conditiei depinzand si de imprejurari extreme vointei promitentului, care l-ar putea determina sa-si vandal bunul.

Intrucat pactul de preferinta la fel ca si promisiunea de vanzare nu transmite dreptul de proprietate, nu confera partii lezate dreptul de a intenta actiunea in revendicare sau in anularea vanzarii facute cu nesocotirea acestei promisiuni, afara de cazul cand se dovedeste ca vanzarea s-a facut in frauda beneficiarului promisiunii cu complicitatea la frauda din partea pretului achizitiei. In lipsa fraudei beneficiarul pactului va avea actiune numai impotriva prometentului pentru daune interese, conform regulilor generale privitoare la raspunderea pentru prejudicial cauzat prin nerespectarea obligatiei de a face.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.