Prokaryote si protiste

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.78

nivel: Liceu

Marea majoritate a organismelor unicelulare au corp moale si nu se fosilizeaza bine. Fosile remarcabile ale corpului moale al prokaryotelor au fost gasite cherturi foarte vechi, precambriene, iar urmele lor de viata (stromatolite) sunt comune din Arhaic pana in Paleozoicul inferior si mai putin raspandite de atunci si pana in prezent. Din cele 16 phylumuri de monere recunoscute de Margulis si Sch[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prokaryote si protiste

Marea majoritate a organismelor unicelulare au corp moale si nu se fosilizeaza bine. Fosile remarcabile ale corpului moale al prokaryotelor au fost gasite cherturi foarte vechi, precambriene, iar urmele lor de viata (stromatolite) sunt comune din Arhaic pana in Paleozoicul inferior si mai putin raspandite de atunci si pana in prezent. Din cele 16 phylumuri de monere recunoscute de Margulis si Schwartz (1982), 10 contin specii care se mineralizeaza si se pot pastra prin fosilizare. Uneori, celulele eukaryote au elemente scheletice de o larga varietate de forme si compozitie.

Ele sunt binecunoscute in memoria fosila si prezinta o dezvoltare evolutionara semnificativa in timp. Si totusi, cele mai multe dintre protiste nu au nici un fel de schelet si sunt complet necunoscute ca fosile. Grupuri importante, cum ar fi ciliatele (cu exceptia unui mic grup de tintinnide care au cochilii) sunt virtual absente din memeoria fosila. Nu exista date despre un numar mare de prokaryote si protiste parazite, desi ele probabil ca au infectat alte organisme incepand cu mult timp in urma.

In ciuda potentialului slab de conservare, organismele unicelulare au, de fapt, un loc remarcabil in lumea fosila. Ele reprezinta cele mai vechi fosile cunoscute (atat corpul, cat si urme de viata) si au avut o reprezentare continua pana acum. Primele 3 miliarde de ani de istorie fosila cunoscuta contin putine fosile in afara de cele unicelulare. Ele au evoluat intr-o varietate larga de tipuri diferite si o mare parte din aceasta evolutie poate fi urmarita in memoria fosila.
Sistematica si relatii intre organisme

Sistematica prokaryotelor si protistelor a fost mult timp confuza la toate nivelele. De exemplu, intre prokariote cyanobacteriile erau considerate ca fiind plante si erau denumite alge verzi-albastre. Acum relatia lor cu bacteriile este in general acceptata, desi termenul de alge verzi-albastre mai apare uneori. In ceea ce priveste protistele lucrurile sunt destul de complexe. Problema este ca aceste organisme nu sunt strict comparabile cu mult mai familiarele animale si plante, desi din punct de vedere istoric sistematica lor s-a dezvoltat in conjunctie cu sistematica plantelor si animalelor.

"Protozoologii" studiaza protistele "de tip animal", adica cele care sunt capabile de locomotie, iar fitologii studiaza protistele de "tip vegetal", adica cele care in general fac fotosinteza. Exista un mare grad de suprapunere intre aceste doua grupe, iar protozoolologii si fitologii si-au dezvoltat propriile lor clasificari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.