Proiectarea si analiza sistemelor de operare

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Componentele principale se conecteaza la placa de baza (motherboard) direct sau prin conectoare speciale, numite placi de extensie (daughterboards). Unitatea centrala de procesare - procesorul (CPU) se gaseste intr-un singur circuit integrat (cip) incorporand unitatea de comanda (Control Unit, CU) si unitatea logico-aritmetica (Arithmetic Logical Unit, ALU). Unitatea de comanda controleaza functi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiectarea si analiza sistemelor de operare

Componentele principale se conecteaza la placa de baza (motherboard) direct sau prin conectoare speciale, numite placi de extensie (daughterboards). Unitatea centrala de procesare - procesorul (CPU) se gaseste intr-un singur circuit integrat (cip) incorporand unitatea de comanda (Control Unit, CU) si unitatea logico-aritmetica (Arithmetic Logical Unit, ALU). Unitatea de comanda controleaza functionarea unitatii logico-aritmetice. Memoria este o zona de lucru de mare viteza, unde CPU stocheaza datele si programele pentru a le consulta in mod rapid.

Memoria poate fi organizata in mod ierarhic, caz in care exista cel putin doua nivele de ierarhie - memoria centrala (operativa) si memoria secundara (externa, de lunga durata). Memoria operativa este electronica sub forma de cipuri, de obicei cu acces aleator (RAM - Random Access Memory) si trebuie sa fie alimentata cu tensiune pentru a pastra datele. Pentru salvarea datelor atunci cand se intrerupe alimentarea sau pentru pastrare de lunga durata, datele sunt stocate in memoria secundara, care le retine oricat de mult timp. Dispozitivele cele mai obisnuite de introducere a datelor sunt tastatura si mouse-ul, iar dispozitivul de iesire cel mai utilizat este monitorul.

Procesorul si memoria operativa formeaza nucleul calculatorului, toate celelalte dispozitive fiind cunoscute sub denumirea de periferie (dispozitive periferice).
Instructiunile care vor fi indeplinite de calculator sunt stocate in memorie sub forma de programe. Unitatea de comanda tine evidenta si interpreteaza instructiunile dintr-un program, fiind responsabila cu transmiterea de sarcini specifice diferitelor elemente ale calculatorului. CU controleaza in principal functiile I/O, de memorie si stocare, colaboreaza cu ALU, care raspunde de efectuarea operatiilor de calcul. Mai mentionam notiunile: marimea magistralelor interne si externe de date, marimea adresei de memorie, frecventa ceasului.

Marimea magistralei interne de date - procesoarele pastreaza datele in locatii temporare, numite registre. Datele sunt transferate еntre registre, CU, ALU si alte componente ale procesorului prin intermediul unei magistrale realizate in circuitele procesorului. Numarul de linii in aceasta magistrala ofera o masura a cantitatii de date pe care procesorul o poate transfera intr-o singura operatie. Valoarea ei poate varia intre 8 si 32 de biti (in scopuri speciale 64 sau 128).

Marimea magistralei externe de date masoara cate date pot fi transferate intre procesor si dispozitivele periferice intr-o singura operatie. Magistrala este un sistem de conectari si cablari ce distribuie datele prin calculator. Cu cat magistrala de date e mai mare, cu atat performantele calculatorului se imbunatatesc. Numarul de linii si aici variaza intre 8 si 32 de biti.
Marimea adresei de memorie determina volumul de memorie care poate fi gestionat de catre calculator fara eforturi speciale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.