Proiectarea sculelor

1x punct

categorie: Diverse

nota: 5.39

nivel: Facultate

Scula aschietoare este organul activ, care schimba, in mod nemijlocit, forma, dimensiunile si calitatea suprafetei care se prelucreaza, prin detasare de aschii. Ea este prinsa pe masina-unealta, prin intermediul sculei ajutatoare sau portsculei, care ii fixeaza si pozitia corecta in procesul de aschiere.Dispozitivul este mecanismul auxiliar din procesul de prelucrare, care serveste la efectuarea u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiectarea sculelor

Scula aschietoare este organul activ, care schimba, in mod nemijlocit, forma, dimensiunile si calitatea suprafetei care se prelucreaza, prin detasare de aschii. Ea este prinsa pe masina-unealta, prin intermediul sculei ajutatoare sau portsculei, care ii fixeaza si pozitia corecta in procesul de aschiere.Dispozitivul este mecanismul auxiliar din procesul de prelucrare, care serveste la efectuarea unei anumite operatii conform procesului tehnologic (prelucrare, montaj si control) pentru obtinerea unor piese de calitate buna, in conditii economice.
Verificatoarele sint mijloace de control folosite pentru verificarea dimensiunilor, formelor si pozitiei reciproce a pieselor. Dupa complexitatea lor, se deosebesc verificatoare simple si dispozitive de control.

In fabricatia curenta se lucreaza cu scule standardizate (cutite, freze, burghie etc.) si cu instrumente universale de masurat (rigle pentru masurat, sublere, micrometre etc.).S.D.V.--urile speciale se folosesc la fabricarea unor produse in serie cu o continuitate in timp si cu o pregatire tehnologica prin fise sau planuri de operatii.Continuitatea produsului in fabricatie cit si produsul in serie determina de asemenea tehnologul de produs sa precizeze numarul necesar de S.D.V.-uri. Intradevar, nu este indiferent daca produsul, chiar in serie mare, se executa pentru o perioada scurta de timp sau daca el va constitui un produs de baza al uzinei respective pe o perioada mai lunga.

Numarul de S.D.V.-uri necesare prelucrarii unui produs se numeste grad de utilare. Necesitatea stabilirii gradului de utilare a unui produs are doua aspecte: primul aspect consta in asigurarea calitatii produsului si a productivitatii muncii cit mai ridicate, de unde rezulta un grad de utilare mare; al doilea aspect consta in asigurarea pretului de cost minim, de unde rezulta un grad de utilare mic.

De aceea, pentru determinarea gradului de utilare optim, in conditiile seriei de fabricatie date trebuie sa se tina seama de ambele aspecte.
Pe de alta parte, sculele aschietoare, care actioneaza direct asupra piesei, pentru a aduce de la starea bruta la cea finita, evolueaza in permanenta prin imbunatatirea parametrilor geometrici, care sa permita regimuri mai intense de lucru (viteza de aschiere si avansuri mai mari).

In acest scop, se utilizeaza materiale sau se aplica tratamente termice, care sa mareasca durabilitatea taisurilor, se aleg solutii constructive noi (scule demontabile, reglabile, combinate, speciale), care sa permita largirea domeniului de aschiere, folosirea intregii capacitati a masinilor-unelte si reascutirea sau remontarea rapida a sculelor pe masini.

De asemenea, complexitatea tot mai mare a produselor industriei constructoare de masini necesita scule mai complicate, mai pretentioase, ca de exemplu: brose pentru diferite profile, capete pentru filetat, cutite roata pentru mortezat dantura, severe pentru finisarea dintilor la roti etc.

Daca se tine seama si de consumul mare de scule aschietoare, rezulta ca
sculariile moderne trebuie sa aiba o documentatie a fabricatiei de scule bine pusa la punct, care sa garanteze si o calitate corespunzatoare a produselor. Din aceste motive, in tara noastra, industria constructoare de S.D.V.-uri a cunoscut o mare dezvoltare in continuare, se prevede construirea unor fabrici noi si moderne, precum si fabricarea in serie a placutelor din carburi metalice.Dispozitivele maresc productivitatea masinilor-unelte, prin fixarea rapida a piesei pe masina, prelucrarea simultana a mai multor piese, prelucrarea cu mai multe scule simultan a unei singure piese sau prin toate acestea la un loc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.