Proiectarea didactica

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

O unitate de invatare ofera un model de intelegere a procesului instructiv-educativ din perspectiva strategica, in timp ce lectia ofera un model de intelegere din perspectiva tactica, operativa. Trecerea de la unitate de invatare la lectie permite o particularizare functionala (De ce?), structurala (Cu ce?) si operationala (Cum?) a unitatii de invatare, in functie de anumite scopuri educationale p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiectarea didactica

O unitate de invatare ofera un model de intelegere a procesului instructiv-educativ din perspectiva strategica, in timp ce lectia ofera un model de intelegere din perspectiva tactica, operativa. Trecerea de la unitate de invatare la lectie permite o particularizare functionala (De ce?), structurala (Cu ce?) si operationala (Cum?) a unitatii de invatare, in functie de anumite scopuri educationale precise.

Proiectarea unitatilor de invatare se realizeaza ritmic, pe parcursul anului scolar, cu un avans de timp corespunzator, pentru ca ele sa reflecte realitatea educationala. Demersurile de proiectare a unitatilor de invatare presupun ca, pe baza indicatiilor de planificare, sa se realizeze detalierile pe orizontala, ierarhizand activitatile in succesiunea derularii lor, raportandu-le la cate un obiectiv de referinta/competenta specifica si specificand resursele necesare bunei desfasurari a procesului instructiv-educativ.

Asadar, cadrul didactic va asocia fiecarei activitati de invatare resursele materiale (mijloace de invatamant, locul de desfasurare, etc), resursele umane (elevul, profesorul, influenta comunitatii, etc) si resursele procedurale (forma de organizare a activitatii elevilor, modalitatile operationale de organizare a activitatii didactice, metodele de predare, metodele de invatare, metodele de evaluare, alocarea resurselor de timp).

Conceptul de unitate de invatare a fost introdus pentru a se materializa sintagma demers didactic personalizat si pentru a se asigura flexibilizarea si elasticitatea proiectarii didactice.
Stabilirea formei de organizare a activitatii instructiv-educative si incadrarea ei in unitatea de invatare in viziune sistemica este o actiune ce presupune analizarea locului si rolului lectiei / activitatii didactice in cadrul unitatii de invatare, precum si stabilirea obiectivului fundamental.

Acesta evidentiaza sensul in care va fi valorificat continutul ideatic: transmitere, dobandire, descoperire, recapitulare, sistematizare, aplicare, verificare, evaluare si constituie elementul determinant in alegerea tipului de lectie.
Stabilirea obiectivelor operationale directioneaza intreaga activitate de pregatire si realizare a demersurilor didactice, se realizeaza in functie de continut si de finalitatea pe termen lung a instruirii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.