Proiect silvicultura - Interventiile silvotehnice

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.17

nivel: Facultate

Materialul contine 54 de pagini in format doc.
Pentru facultati de silvicultura.

Cuprins:

Capitolul I. Consideratii teoretice referitoare la interventiile silvotehnice

Capitolul II Organizarea studiului de caz

Capitolul III Localizarea studiului

Capitolul IV. Realizarea studiului de caz

Capitolul V A[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect silvicultura - Interventiile silvotehnice

Materialul contine 54 de pagini in format doc.
Pentru facultati de silvicultura.

Cuprins:

Capitolul I. Consideratii teoretice referitoare la interventiile silvotehnice

Capitolul II Organizarea studiului de caz

Capitolul III Localizarea studiului

Capitolul IV. Realizarea studiului de caz

Capitolul V Aspecte finale


Capitolul I. Consideratii teoretice referitoare la interventiile silvotehnice

1.1.Interventiile silvotehnice. Introducere

Ca stiinta si activitate practica, silvicultura se ocupa de padurea cultivata. Fundamentele cercetarii stiintifice in silvicultura se caracterizeaza prin interventii culturale in comunitatea de viata a padurii, care se diferentiaza prin tehnologii si decizii manageriale corespunzatoare telurilor de gospodarire si situatiilor concrete din teren. Metodele de lucru folosite in practica silvica iau in considerare alcatuirea, organizarea si succesiunea vegetatiei padurilor ca o asociatie vegetala precum si tehnologiile promovate la intemeierea, ingrijirea si conducerea arboretelor pe o perioada indelungata de timp, considerand biocenozele de padure si habitatul lor natural ca un sistem fitocenotic.
Silvotehnica defineste un mod de cercetare a tehnicilor si tehnologiilor care se aplica arboretelor, padurii in tot ansamblul ei, de la intemeiere si pana la exploatarea lemnului. Este vorba de relatiile din padurea cultivata, dintre relatia exploatare-regenerare, de tehnicile de conducere a proceselor de crestere si dezvoltare din ecosistemele forestiere, de tehnicile de reconstructie a suprafetelor impadurite destructurate ecologic.
In sens larg silvotehnica cuprinde urmatoarele lucrari silvice:
- ingrijirea si conducerea arboretelor rezultate din regenerarea naturala sau artificiala;
- regenerarea pe cale naturala a padurilor ajunse la exploatabilitate;
- regenerarea pe cale naturala a padurilor, care prezinta cunostinte si tehnici de lucru privind semintele forestiere, pepiniere forestiere si impaduriri.
In sens obisnuit, silvotehnica cuprinde , insa, numai primele 2 categorii de lucrari:
- ingrijirea si conducerea arboretelor;
- regenerarea naturala a padurilor (regime si tratamente).

1.2.Intretinerea culturilor silvice

Dinamica dezvoltarii culturilor silvice, de la instalare pana la inchiderea starii de masiv, se exprima prin adaptarea si cresterea individuala a puietilor instalati prin plantatii sau pe cale naturala.
Puietii pot fi vatamati de catre animale domestice sau salbatice erbivore prin roaderea lujerilor, zdrelirea scoartei, consumarea frunzelor etc. In aceasta situatie se recurge la protectia chimica a lor, lucrare care consta in acoperirea tulpinilor cu substante repulsive (sange alterat, must de balegar la care se adauga sulf, petrol, ulei de in, catran, smoala) sau o protectie mecanica (acoperirea lujerilor - in special cel terminal la rasinoase cu pungi de polietilena sau "imbracarea" totala a puietilor cu tuburi din material plastic, "mansoane" din plasa de sarma, amplasarea unei spirale de sarma ghimpata in jurul tulpinii etc.).
Intretinerea solului cuprinde: afanarea, combaterea vegetatiei ierboase nefolositoare, imbogatirea in nutrienti, eventual reducerea aciditatii, iar in zonele secetoase o acumulare suplimentara de apa.
Afanarea solului se realizeaza prin mobilizarea manuala cu ajutorul sapei forestiere ori cu dispozitive actionate hipo sau mecanic (cultivatoare, prasitoare etc.) la adancimea de 8-10 cm. Suprafata mobilizata este, de regula, suprafata pe care s-a pregatit solul inainte de instalarea culturii (suprafata totala sau partiala). Mobilizarea cu mijloace mecanice se face intre randurile de puieti, pe o latime cu 10-15 cm mai mica de o parte si de alta a puietilor pentru a nu le fi vatamata partea aeriana. Pe fasia nemobilizata mecanic si intre puietii pe rand se intervine manual pentru afanarea solului. Durata si frecventa mobilizarilor se stabilesc in functie de zona fitoclimatica, intensitatea initiala de imburuienire, tehnologia pregatirii terenului si solului, metoda de impadurire, sortimentul puietilor folositi la plantare, vigoarea de crestere a puietilor. Durata corespunde, de regula, cu numarul de ani de la instalare pana la realizarea starii de masiv. Frecventa este data de numarul mobilizarilor intr-un sezon de vegetatie. In functie de ocupatia anterioara a terenului, pregatirea solului, zona fitoclimatica, vigoarea de crestere, intr-un an se pot executa 1-3(4-5) lucrari.
Combaterea buruienilor se executa mecanic odata cu mobilizarea solului sau chimic, folosind fitocide selective, preemergente, cu remanenta mare, fara a polua mediul sau a distruge speciile instalate. Rezultate favorabile se obtin prin aplicarea stratului protector pe suprafata partiala a solului (suprafata vetrelor, in lungul benzilor (fasiilor) plantate). Stratul de paie, lujeri, resturi de exploatare, buruieni rezultate din descoplesiri, cu o grosime de 6-8 cm, impiedica instalarea plantelor ierboase prin samanta, drajoni, marcote si pierderea apei din sol prin evaporare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.