Proiect regie - Melodia varsoviana

2x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.66

nivel: Facultate

Povestea "Melodiei varsoviene" nu este simplă, ci doar lipsită de inedit, farmecul urmând a fi dozat de regie și actori. Cunoaștem istorii mai palpitante decât cea despre doi tineri studenti (un rus si o poloneza) care se întalnesc la Conservator și se îndrăgostesc. Despărțirea lor, potențată de o lege care interzicea căsătoria între straini pare o gluma proasta a vietii, la fel ca și întâlnirile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect regie - Melodia varsoviana

Povestea "Melodiei varsoviene" nu este simplă, ci doar lipsită de inedit, farmecul urmând a fi dozat de regie și actori. Cunoaștem istorii mai palpitante decât cea despre doi tineri studenti (un rus si o poloneza) care se întalnesc la Conservator și se îndrăgostesc. Despărțirea lor, potențată de o lege care interzicea căsătoria între straini pare o gluma proasta a vietii, la fel ca și întâlnirile succesive: după 10 și după 20 de ani. Sugerând o ciclicitate a șanselor oferite de viață, aceste destine paralele pot sugera un dramatism cutremurător.

Dragostea, în sensul tradițional, uman (nici nu știu cum să o numesc ca să nu pară o noțiune perimată), supraviețuiește la un nivel abstract, deși rămâne neconcretizată. Spectatorul trebuie să trăiască un sentiment de regret profund, să se înduioșeze pentru soarta crudă, dar nu trebuie să rămână ancorat în această abordare. Personajele, decorul și conceptul regizoral trebuie nu numai să emotioneze, ci să producă empatizarea cu unul dintre personaje, mergând până acolo unde chiar privitorul spectacolului pare a fi pus în fața unei decizii cu multiple nuanțe.

Daca "Melodia varsoviana" s-ar consuma doar la nivelul cotidianului, piesa ar putea fi cel mult istorisirea unui povesti de dragoste neimplinite intre doi tinerei total lipsita de spectaculos. Insa din momentul in care dragostea celor doi ramane vie si proaspata chiar si dupa 10 ani(o dragoste dusa pana la halucinatii sonore si vizuale, chiar pana la sinucidere), piesa vorbeste despre destinul unui cuplu ce trece testul timpului si totusi soarta, providenta pune o bariera in implinirea acesteia.

Spectaculosul apare atunci cand descoperim, din prima intalnire dupa 10 ani a celor doi, a modului de viata, a tipului de viata sentimentala si sociala ales pentru supravietuirea ciotidiana. Povestea in sine nu are forta, dupa parerea mea, decat prin puterea exemplului pe care il dau celor doi spectartorului xcare se poate regasi in aceasta situatie, prin posiobilitatea de a vedea consecintele acestui gen de alegere: fericirea sau cariera/banii?

Interesul pe care mi-l suscita aceasta piesa provine din intrebarea: "Cum au trait doi oameni cares e iubesc 10 ani unul fara celalat?" Sirul de frustrari, de halucinatii, de angoase si intrebari incepe odata cu modul in care cei doi sunt fortati sa se desparta. Ca mai apoi sa continue cu realizarile profesionale care in cele din urma produc si acestea numai o partiala multumire, dar in acelasi timp o reveleatie ustuiratoare:Pentru cine mi-am sacrificat eu viata si penbtru ce?

Chiar incheierea pisesi subliniaza acest lucru, atunci cand Viktor incepe, dupa revederea Helei dupa 20 de aani sa faca e retrospectiva asupra vietii sale, alunga imediat acest gand si se bucura ca maine are o zi ingrozitor de grea si ca e multumit ca "niciodata nu are timp liber". Tumultul vietii profesionale i-a cuprins pe cei doi si se pare ca astfel au reusit sa supravietuiasca, dar niciodata sa traiasca cu adevarat!!!

Daca ar fi sa fortam o paralela/comparatie, am putea spune ca "Melodia varsoviana" a lui Zorin se aproprie foarte mult de "Romeo si Julieta" a lui William Shakespeare, schimbat fiind contextul social.

MESAJUL SPECTACOLULUI

DRAGOSTEA (IN TOATE FORMELE EI) ESTE SINGURUL LUCRU PENTRU CARE MERITA SA NE SACRIFICAM VIATA

Oricat am avansa pe scara ierarhica, nu trebuie sa uitam nici o clipa ca sufletul nostru e de natura divina, iar el nu poate fi cumparat sau pacalit/amagit. Daca in lumea materiala, noi functionam in functie de necesaitatile fiziologice, in cea spirituala aflam caacesl carburant special care ne face sa functionam sis a existam nu este altceva decat: dragostea.

TEMA SPECTACOLULUI

IMPOSIBILITATEA UNEI ALEGERI INSPIRATE IN VIATA

Alte teme :

- tema calatoriei - piesa este o calatorie; propune un traseu, unde fiecare scena e o alta locatie; un traseu prin timp si spatiu.

- umanul(omenescul, sensibilul-simturile) - piesa propune o redescoperire a simturilor si a "omului" din noi.

- tema amintirilor - despre ciudata evadare in trecut, pentru a cauta raspunsuri, pentru a intelege mai bine rostul nostru.

- tema neimplinirii - atunci cand suntem la un pas de fericire, si imediat se distruge totul in jurul nostru, ceea ce ne apasa si ne chinuie, pana la sfarsit.


- Tema compromisului - nevoia mizerabila a omului de a supravietui cu orice prêt chiar si atunci cand nu mai are pentru ce trai; Refugiul omului in munca cotidiana pana la rutinare care secatuieste fiinta si o usuca emotional.

- Tema fricii - frica omului de a risca totul pentru o clipa de fericire, teama acestuia de a se simti viu, de a "trai" cu adevarat; neputinta de infrange spiritul de conservare si comoditatea chiar si pentru sentimentul de dragoste ce innobileaza fiinta umana

- Tema primei iubiri adevarate si a primului sarut(momente importante si de neuitat pentru orice om).

- Tema fericirii - viata are un bolnav simt al umorului si nu te lasa sa fii fericit; echilibrul universal functioneza ca un ceas elvetian: oricarei bucurii ii revine diametral opus o mahnire/suparare/nenorocire.

SPATIUL "MELODIEI VARSOVIENE"
Scenografie, decoruri si costume.
Recuzita.


Elementele de decor din spectacol vor fi putine, schematice chiar, insa funtionale. Suportul conceptional ce m-a ghidat spre o astfel de scenografie austera, chiar in sensul de "teatru sarac" il reprezinta trupul actorului si modul de exprimare al acestuia intr-un spatiul dat. Vreau ca spatiul sa ii ofere actorului o zona de exprimare libera. Consider ca spatiul de joc trebuie sa fie unul din primele aspecte pe care ar trebui sa il intereseze pe un regizor inainte de a incepe sa lucreze. El reprezinta baza pe care se construieste spectacolul.

Asadar, vreau ca spatiul sa creeze o relatie de neutralitate cu privitorii. Vreau sa reprezinte totul: liantul care initiaza relatia spectator - spectacol. Decorul va fi un element viu si functional. Nu va fi decorativ; ci chiar unul din personajele principale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.