Proiect practica geniu rural

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Slatioara a fost atestata documentar pentru prima data in epoca medievala, la 20 ianuarie 1368 printr-un act oficial: Vladislav I Vlaicu (1364-1377) acorda scutirede vama la Slatina tuturor negustorilor brasoveni.In iunie 1522, la Slatioara, Radu de la Afumati ii invinge pe turcii otomani. In timpul domniei lui Vlad Vintila (1532-1535) esteemis un act care mentioneaza "cetatea de scaun Slatioara".[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect practica geniu rural

Slatioara a fost atestata documentar pentru prima data in epoca medievala, la 20 ianuarie 1368 printr-un act oficial: Vladislav I Vlaicu (1364-1377) acorda scutirede vama la Slatina tuturor negustorilor brasoveni.In iunie 1522, la Slatioara, Radu de la Afumati ii invinge pe turcii otomani. In timpul domniei lui Vlad Vintila (1532-1535) esteemis un act care mentioneaza "cetatea de scaun Slatioara".

Mihai Viteazul ia masuri pentru restaurarea manastirii Clocociov, de la Slatioara, ca rasplata pentru serviciile aduse de populatie in demersurile sale politice.In epoca moderna, Slatioara a trait din plin Revolutia de la 1821. Aici, Tudor s-a intalnit cu capetenia de haiduci Iancu Jianu. Momentul politic a imprimat in zona stilul arhitectural "Tudor". Slatiorenii s-au implicat activ in evenimentele politice care au urmat: Revolutia de la 1848, Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca din 24 ianuarie 1859, Razboiul de Independenta - 1877, Rascoala taraneasca de la 1907, Unirea Principatelor din 1918, Primul si Al Doilea Razboi Mondial.

Comuna Slatioara este pozitionat pe un culoar larg, bine conturat si delimitat, in zona de contact dintre Piemontul Getic si Campia Olteniei. De fapt, asezarea geografica a comunei Slatioara , sub aspect morfologic, se limiteaza la sectorul de vale al raului Olt cu dezvoltarea pe dreapta a acestuia si se delimiteaza la nord cu prelungirile sudice ale marii unitati cunoscuta in literatura de specialitate ca podisul "Piemontul" Getic: la est prin Dealurile Oltetului, la nord Platforma Cotmeana, la vest parte din Campia Boianului.

La sud, sectorul de vale este delimitat de subdiviziunea Campiei Romanatiului cu contact pe malul stang al raului Olt cu Campia Boianului. Comuna Slatioara este situata in zona de nord a judetului Olt, in partea de vest a Munteniei, pe Valea Raului Olt, pe ultimele coline ale Platformei Cotmeana (subdiviziune a Piemontului Getic), la contactul ei cu Campia Slatinei.

Orasul se circumscrie ca unitate fizico-geografica la extremitatea sud-vestica a Platformei Cotmeana. Din punct de vedere altimetric, comuna este dispusa intre 160-175 m si 110-112 m. Vaile care strabat Comuna Slatioara de la nord-est la sud-est sunt: Streharet,Sopot, Clocociov si Milcov (Urlatoarea). Ele au caracter permanent, fiind alimentate din izvoare situate la baza teraselor si din precipitatii.

Analiza functionala a teritoriului presupune sa denumim spatiul geografic respectiv ca "Zona Slatina". Comuna Slatioara , este situata in sud-sud vestul tarii, la 44026'' latitudine nordica si 24021'' longitudine estica, avand o altitudine ce variaza intre 134 m in partea de sud a orasului si 172 m in partea de nord, zona cea mai inalta. Comuna Slatioara este asezata pe stanga raului Olt, ocupand suprafete apreciabile ale complexului de terase ale raului.

Orasul Slatina este amplasat intr-un port amfiteatru, in care zonele joase (din sud vest - sud), lunca propriuzisa a raului Olt, se incadreaza la altitudini absolute de 130 - 135 m si zonele mai inalte (nord) - in terasa medie a raului Olt, la altitudini de 172 m. Valea Oltului reprezinta o adevarata axa orohidrografica caracterizandu-se prin asimetrie morfologica, dar in sens invers, cu versantul stang inalt si abrupt, iar cel drept prelung, cu terase inalte
neinundabile sau putin inundabile si terenuri foarte bune pentru asezari omenesti si agricultura. In vestul comunei se afla un martor de eroziune desprins din terasa inalta, numit Dealul Gradistea.

Clima zonei apartine tipului temperat continental , exprimat prin valori medii anuale ale temperaturii de 10,6 0C si prin precipitatiile medii anuale cu valori sub 515,7 mm.Temperaturile medii lunare au o evolutie normala, cu o ascendenta in prima jumatate a anului si maxim in luna iulie si cu o descrestere spre sfarsitul anului. Amplitudinea termica medie este de 24,8 0C.

Aceasta valoare ne permite sa includem zona Slatioara in regiunile cu amplitudini anuale relativ mari, care corespund unui climat temperat continental, usor moderat. In perioada 1896-2002 temperatura maxima absoluta a atins valoarea de +40,5 0C in anul 1952 in luna august, iar minima absoluta de -310C in luna ianuarie 1942.

Raul Olt reprezinta cea mai importanta resursa de apa de suprafata, are o directie de curgere NV-SE si are un profil longitudinal continuu cu pante reduse, specific cursurilor interioare ale raurilor din Campia romana. Albia lui minora a prezentat numeroase deplasari, meandrari si albii parasite, iar albia majora este joasa, larga si intens aluvionara, cu terasele locale de lunca, grinduri si microdepresiuni lacustromlastinoase.

Debitul mediu multianual la Slatina este de circa 160 m3/s, valoare ce depaseste cu circa 23 m3/s debitul la intrarea pe teritoriul judetului. Debitele maxime anuale, provenind in majoritate din ploi, au provocat si cele mai mari ape cunoscute (2500-3000 m3/s in anul 1948 si 3000-3300 m3/s in anul 1972). Valoarea debitului maxim corespunzator asigurarii de 1% se situeaza la circa 2500 m3/s. Debitele minime variaza relativ putin: debitele medii zilnice minime anuale cu asigurarea de 80% variaza intre 24,0 si 29,0 m3/s, iar debitele medii zilnice minime pe perioada de vegetatie (6-7) intre 60-70 m3/s.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.