Proiect piete financiare

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 0.00

nivel: Facultate

Cresterea brusca a inflatiei, dupa o lunga perioada de dezinflatie, a fost declansata in principal de socuri asupra factorilor de oferta, cauzate de performantele slabe ale sectorului agricol in 2007, in urma secetei puternice. Aceasta a fost agravata de efectele asupra cererii globale ale cresterii veniturilor si creditelor, ale politicilor nerestrictive in materie fiscala si de salarizare a sect[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect piete financiare

Cresterea brusca a inflatiei, dupa o lunga perioada de dezinflatie, a fost declansata in principal de socuri asupra factorilor de oferta, cauzate de performantele slabe ale sectorului agricol in 2007, in urma secetei puternice. Aceasta a fost agravata de efectele asupra cererii globale ale cresterii veniturilor si creditelor, ale politicilor nerestrictive in materie fiscala si de salarizare a sectorului public si ale deprecierii leului incepand cu luna august 2007 (dupa aprecierea din ultimii ani). Romania trebuie sa se apropie de PIB-ul mediu pe cap de locuitor al UE-27, insa este imperativ sa remedieze dezechilibrele externe crescande.

Scenariul macroeconomic a prevazut o accelerare a cresterii PIB-ului de la 6,1 % in 2007 la 6,5 % in 2008, acesta urmand a se fixa la 5,8 % in 2010. Pe baza informatiilor disponibile in prezent, cresterea prevazuta in 2008 si 2009 este oarecum optimista.

In special, este neclara modalitatea potrivit careia se va putea realiza reducerea contributiei negative a exporturilor nete la crestere intr-un context caracterizat de cresterea costurilor unitare ale fortei de munca si de puternice presiuni ale cererii, accentuate datorita unei politici fiscale nerestrictive.Comisia Europeana a estimat pt anul 2008 o crestere a PIB-ului de 5,9% si de 5,8% in 2009. Executivul UE nu prezinta o prognoza privind PIB in 2010.

Economia Romaniei este afectata insa in mod nemijlocit de fapul ca recesiunea s-a instaurat in majoritatea statelor dezvoltate.Scaderea productiei industriale in statele occidentale si restrangerea tot mai accentuata a cererii au inceput sa fie resimtite si in cadrul economiei romanesti. Nivelul tot mai redus al comenzilor a dus la oprirea temporara a productiei in cadrul mai multor societati importante, precum Dacia, Michelin, Oltchim sau Azomures.

Prognozele macroeconomice pentru anul 2009 par sa sufere modificari foarte des. Cea mai pesimista dintre acestea este estimarea avansata de analistii de la Moody's care vad o contractie a Produsului
Intern Brut cu 0,3% in 2009. În ceea ce priveste inflatia analizata, agentia de evaluare ia in calcul un procent de 4,5%.

Deficitul bugetar urmeaza sa atinga, potrivit Moody's 4,9% din PIB, in timp ce deficitul de cont curent va fi unul de 8,2%, prin prisma scaderii abrupte a consumului. Moody's nu a recurs insa la masura de retrogradare a ratingului suveran.

Nu acelasi lucru se poate spune despre agentia de evaluare Fitch, care a penalizat de curand Romania. Specialistii de la Fitch au insa o prognoza mult mai optimista in ceea ce priveste avansul Produsului Intern Brut pe anul 2009 procentul luat in calcul este de 3%, in timp ce inflatia medie ar urma sa atinga 6 procente.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, analistii Fitch prognozeaza un nivel de 11%. Cele mai recente prognoze ale companiei de analiza macroeconomica BMI, (Business Monitor International), indica pentru Romania un avans al Produsului Intern Brut de 3,1%.

In ceea ce priveste inflatia, aceasta ar urma, potrivit BMI sa se tempereze la 3,5% in luna decembrie, fata de decembrie 2007. Totodata, estimarea pentru deficitul de cont curent indica un nivel de 11,9% pentru anul urmator.

In anul 2008 economia roamneasca a inregistrat un deficit bugetar dublu fata de limita asteptata , astfel Romania a avut o politica fiscala procicilca , bazata pe estimari nerealiste ale veniturilor si cresteri ale cheltuielilor publice care au condus la acumularea
unor dezechilibre macroeconomice semnificative, manifestate printr-un deficit de cont curent si o rata a inflatiei ridicate.

Veniturile bugetare au fost supraestimate la nivelul de 37,2% din PIB fata de o executie de doar 32% din PIB.Politica de cheltuieli a fost expansionista, deficitul bugetar rezultat la sfarsitul anului fiind de 4,8% din PIB conform metodologiei cash si de 5,2% din PIB conform metodologiei ESA95, nivel innacceptabil pentru o economie care a crescut in anul 2006 cu aproape 8%.

Cheltuielile realizate peste nivelul resurselor disponibile nu au fost canalizate catre activitati productive, fiind orientate cu preponderenta catre cheltuieli de personal si cheltuieli de bunuri si servicii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.