Proiect marketing - Danone

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Ziaristii au descoperit a doua zi in mai multe magazine din tara ca exista inca pe rafturi produsele respective. Mai mult, mai exista un lot suspect, cel cu data de expirare... 20 august. Din nou mare confuzie - nu toate iaurturile cu fructe, ci numai sortimentul „Delicios" cu visine si fructe de padure. Plus, eventual, cel de caise.

Din punct de vedere tehnic abia dupa o s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect marketing - Danone

Ziaristii au descoperit a doua zi in mai multe magazine din tara ca exista inca pe rafturi produsele respective. Mai mult, mai exista un lot suspect, cel cu data de expirare... 20 august. Din nou mare confuzie - nu toate iaurturile cu fructe, ci numai sortimentul „Delicios" cu visine si fructe de padure. Plus, eventual, cel de caise.

Din punct de vedere tehnic abia dupa o saptamana de la declansarea scandalului vom afla daca iaurtul buclucas este sau nu purtator de dioxina. Testele privind siguranta produselor se fac la Budapesta si asta dureaza 6-7 zile, dupa cum ne-a informat Liviu Rusu. Dupa ce vor fi primite rezultatele, lotul de iaurt cu data de expirare 20 august (ce a mai ramas nemancat de romani) va fi distrus. Despre celalalt, care expira la 11 septembrie, nu stim sa va spunem ce se va intampla cu el daca este bun de consum.

O alta greaseala a celor de la Danone este cea referitoare la reclame. Este imposibil sa nu fi remarcat cel putin una dintre reclamele cu care firma Danone il bombardeaza pe consumatorul roman de iaurt. Sunt bune, nimic de zis, dar de aici si pana la a incerca sa convingi audienta ca laptele fermentat este un panaceu pentru tot felul de boli e cale lunga.

Spre exemplu, in spotul pentru Activia, se citeaza un studiu realizat de Institutul Danone, potrivit caruia 9 femei din 10 care au probleme cu digestia au declarat ca se simt mai bine dupa ce au consumat, timp de 14 zile, respectivul iaurt. Cu litere mici si repezi mai scrie pe ecran (dar cine are timp sa citeasca?) faptul ca studiul a fost realizat in 2003, pe un esantion de 231 de frantuzoaice.

Ei bine, trecand peste faptul ca legea interzice acest tip de reclama, nu putem sa nu observam parsivitatea enuntului: de faptul ca iaurtul-minune n-are nici un efect asupra constipatiei te poti convinge abia dupa doua saptamani si o cheltuiala de 154.000 de lei vechi.

Ce obtine firma Danone dintr-o astfel de reclama, in care promoveaza insistent proprietatile terapeutice (si nu organoleptice!) ale iaurtului cu bifidus essensis? Simplu: un avantaj neloial fata de competitorii care vand iaurturi similare.

Un argument in acest sens ne ofera un site specializat in demascarea tepelor (www.procons.home.ro): Bifidus este numele unei familii de fermenti pentru iaurt, familie care contine mai multe varietati. Nimeni nu poate înregistra numele Bifidus ca marca comerciala. Este relativ usor sa creezi în laborator un nou membru al acestei familii, un nou ferment, prin diferite încrucisari între cei existenti. Danone a facut la fel.

A creat un nou ferment, l-a denumit Bifidus Essensis (esenta, esential, în limba latina) si se lauda în toate reclamele cu unicitatea acestui ferment. Aceasta nu spune însa nimic despre calitatea acestui ferment si mizeaza pe ignoranta consumatorului, care ar trebui sa stie ca orice iaurt contine unul sau mai multi fermenti cu denumiri din doua cuvinte (familia si varietatea), buni pentru tranzitul digestiv. Nu însa orice iaurt contine ingredintele GELATINA, COLORANT si AROMA, continute în multe dintre iaurturile Danone".

Asa se face ca Danone Activia se vinde la acelasi pret cu, sa spunem, iaurtul cu bifidus essensis fabricat de Prodlacta, insa diferenta e la gramaj: 200 de grame la iaurtul romanesc, fata de numai 125 de grame la Activia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.