Proiect de dezvoltare a comunei Socodor

1x punct

categorie: Management

nota: 9.70

nivel: Facultate

II.Istoricul comunei Socodor
Comuna Socodor este una dintre cele mai vechi comune din judetul Arad. Inainte de infintarea acestei comune existau doua sate mai mici : Ghiurhe si Picer. Din contopirea acestora s-a format comuna de azi ce poarta numele de Socodor.

Conform cartii "Istoria Judetului si orasului Arad", scrisa de Marcy Sandor, publicata in 1862 si orientandu-ne dup[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect de dezvoltare a comunei Socodor

II.Istoricul comunei Socodor
Comuna Socodor este una dintre cele mai vechi comune din judetul Arad. Inainte de infintarea acestei comune existau doua sate mai mici : Ghiurhe si Picer. Din contopirea acestora s-a format comuna de azi ce poarta numele de Socodor.

Conform cartii "Istoria Judetului si orasului Arad", scrisa de Marcy Sandor, publicata in 1862 si orientandu-ne dupa vestigiile arheologice scoase la iveala cu ocazia sapaturilor executate in perioada 1930 - 1948 pe movila situata la 4 km sud de liziera comunei, in partea de hotar numita Caoajda se poate afirma ca asezarile omenesti ale comunei dateaza din oranduirea primitiva, dinainte de veacul al XII-lea, la inceputul si mijlocul epocii bronzului.

Denumirile vechi sub care apare comuna Socodor sunt : Zekudor, Zecuduor, Zecudwar si Szekudwar. Denumirea comunei este explicata sub doua forme, fara a exista insa dovezi istorice, si anume :Cuvantul Socodor deriva din cuvantul maghiar Szec care inseamna scaun (resedinta) si cuvantul Udvar care inseamna curte (stapanul).

Cuvantul Socodor ar veni de la o padurice de soc ce imprejmuia comuna in acele timpuri.Cand turcii navalesc in Europa si zdrobesc armata Ungureasca la Monacs, nici partile dinspre Munte nu au fost crutate de actiunile de jaf ale navalitorilor. Se zice ca pe malul drept al Crisului Alb, pe locul unde azi se afla comuna, era o padurice de soc in mijlocul caruia erau cateva asezari romanesti pe care cetele de turci le-au descoperit in drumul lor spre munte.

Intrucat socul ar avea in turceste o denumire asemanatoare, grupul de case din padure a fost denumit Socodor. Intre anii 1600-1700 cele trei asezari s-au adunat intr-un singur loc, pe locul unde azi se afla vatra comunei Socodor. Aceasta ipoteza ar explica si felul dezordonat in care se afla si azi strazile comunei.Se mai spune ca prin anul 1300 in partea de hotar numita Caoajda se afla o Manastire, probabil din lemn, care a dainuit pana la ocuparea Ungariei de catre Turci cand a fost arsa.

Hidrografie
Din punct de vedere hidrografic teritoriul administrativ al comunei Socodor apartine bazinului hidrografic al Crisului Alb, sectorul sau inferior.Reteaua hidrografica permanenta este formata de raul Crisul Alb si afluentul acestuia, Canalul Morilor.

Expozitia in general vestica a bazinului Crisului Alb explica si marea cantitate de precipitatii pe care o primeste si care asigura scurgerea permanenta a retelei vaii. Astfel, la statia Chisineu Cris se inregistreaza valori ale debitului mediu in jurul valorii de 21,4 mc/s.
Relativ paralel cu raul Crisul Alb curge Canalul Morilor care are o lungime totala de 83,5 km. Pe teritoriul comunei Socodor lungimea Canalului Morilor este de 9,5 km, canalul fiind indiguit pe toata aceasta portiune.

7.Clima
Zona comunei Socodor se incadreaza tipului climatic temperat continental-moderat, cu usoare influente mediteraneene. Temperatura medie multianuala este de 10,6 grade C la Chisineu Cris. Luna cea mai calda este Iulie, cu temperatura medie de 21,4 grade C, iar luna cea mai rece este Ianuarie cu temperatura medie de 1,4 grade C.

8.Terenuri
Teritoriul comunei Socodor cuprinde suprafete extinse de soluri de calitate buna si foarte buna, favorabile culturilor agricole.
Teritoriul administrativ al comunei Socodor este de 11.882 ha, din care 10.152 ha sunt teren agricol.Din punct de vedere al resurselor subsolului , comuna Socodor nu dispune de rezerve exploatabile de resurse.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.