Proiect de cercetare-temperamentul si nervozitatea

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Facultate

A cunoaste intocmai trasaturile unui om este un demers foarte complex. In sprijinul intelegerii acestora, se pot observa aspecte legate de infatisare, de expresiile fetei, apoi se observa gradul de activism, rapiditatea cu care actioneaza la stimularile externe, implicarea in sarcini care prezinta un efort sustinut, modul cum se reactioneaza fata de semenii sai.

Inaintarea in cunoas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect de cercetare-temperamentul si nervozitatea

A cunoaste intocmai trasaturile unui om este un demers foarte complex. In sprijinul intelegerii acestora, se pot observa aspecte legate de infatisare, de expresiile fetei, apoi se observa gradul de activism, rapiditatea cu care actioneaza la stimularile externe, implicarea in sarcini care prezinta un efort sustinut, modul cum se reactioneaza fata de semenii sai.

Inaintarea in cunoastere se bazeaza pe observatia ca personalitatea umana se structureaza in jurul unor caracteristici dominante, atit innascute cit si dobindite. Atunci cind ne referim la cele preponderent ereditare vorbim despre temperament, iar cind ne referim la cele construite sociocultural, despre caracter. Intre cele doua notiuni se fac adesea confuzii, mai ales ca in ansamblul personalitatii acestea se regasesc in interdependenta.

Temperamentul este componenta dinamico-energetica a personalitatii care rezulta din influenta tipului de activitate nervoasa superioara asupra comportamentului.Temperamentul se defineste prin: prin nivelul energetic al actiunii, mod de acumulare si descarcare a actiunii( energic, exploziv, rezistent); prin dinamica actiunii (rapid-lent).Dupa S. Rubinstein, temperamentul este latura dinamico-energetica a personalitatii.

Plasindu-se pe o pozitie bazala, temperamentul se manifesta ca nivel energetic, ca mod de descarcare si acumulare a energiei( de unde calificarile de energie, rezistent, exploziv sau opusele lor) si prin dinamica (iute, lent, mobil, rigid).G. Allport arata ca temperamentul vizeaza fenomene caracteristice unui individ, reactivitatea la stimuli emotionali, forta si rapiditatea raspunsurilor. Afectivitatea este un parametru important in conturarea temperamentului, descriindu-l prin identificarea tonusului afectiv, a stabilitatii si profunzimii trairilor.

Particularitatile temperamentale se constituie ca urmare a activitatii nervoase superioare. Se presupune ca temperamentul nu se schimba in mod radical in timpul vietii. Totusi, se vorbeste de o evolutie temperamentala, prin influentele pe care personalitatea le sufera, in ansamblul ei. Dezvoltarea unor aptitudini, dobindirea unor variate deprinderi, fomarea unor trasaturi de caracter, bine articulate educational, mascheaza adesea determinatiile temperamentale. Temperamentul nu este expresia unui tip constitutional, ci fondul biotipologic de la care se porneste in elaborarea caracterului.

Tipologia temperamentului dupa diversi autoriHippocrate prezinta urmatoarea tipologie:Temperamentul coleric: ii este specific tendinta spre impulsivitate, nestapinire de sine, neretinut,agitatie, energic, uneori agresivitate; procese afective intense, cu o expresivitate manifesta, explozii emotionale, fire deschisa, placerea de a opune rezistenta, tendinta spre dominare in grup; intr-o sarcina isi etaleaza rapid posibilitatile; incapabil sa desfasoare munci de migala; inclinatie spre stari de alarma si de exagerare.

Temperament flegmatic :este tempoul activitatii lent, este calm cu sentimente durabile, echilibru emotinal,tablou comportamental redus in manifestari, lentoare in miscare si limbaj, rabdare, toleranta, inclinatie spre rutina, stereotipie chiar pedanterie, capabil de munca de migala,cugetat in tot ce face.Temperamentul sangvinic: hiper reactiv pe plan motor, activism crescut, tempou rapid in activitate;emotii intense,dar sentimente superficiale; abundenta expresiei verbale; resimte nevoia variatiei in decor si activitate, etalarea rapida a posibilitatilor, cacitate de lucru indelungata, isi mentine rezistenta si echilibrul psihic in situatii dificile, suporta fara crize insuccesele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.