Proiect costurile

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In contabilitatea de gestiune, in vederea calcularii costului produselor, se utilizeaza cheltuielile de exploatare, nu se iau in considerare cheltuielile financiare ( exceptie facand cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor, la firmele cu ciclu lung de fabricatie) si nici cheltuielile extraordinare. Aceste cheltuieli (financiare si exraordinare) sunt denumite cheltuieli neincorporabile, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect costurile

In contabilitatea de gestiune, in vederea calcularii costului produselor, se utilizeaza cheltuielile de exploatare, nu se iau in considerare cheltuielile financiare ( exceptie facand cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor, la firmele cu ciclu lung de fabricatie) si nici cheltuielile extraordinare. Aceste cheltuieli (financiare si exraordinare) sunt denumite cheltuieli neincorporabile, alaturi de aceasta fiind incadrate cheltuielile de administratie si cheltuielile de desfacere.

Clasificarea cheltuielilor se realizeaza in functie de mai multe criterii, dupa cum ar fi: locul lor de efectuare, natura lor economica, legatura lor cu procesul de productie, modul de includere, costul de productie, structura costurilor de productie, comportamentul cheltuielilor fata de evolutia volumului fizic al productiei.

Clasificarea cheltuielilor dupa locul lor de efectuare, se face in: cheltuieli ale activitatii de baza, cheltuieli ale activitatii auxiliare, cheltuieli de desfacere si cheltuieli generale de administratie.Dupa natura lor economica, cheltuielile se clasifica in: cheltuieli cu munca vie( salariile, asigurarile si protectia sociala) si cheltuieli cu munca materializata(cheltuieli materiale, cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, impozite, taxe si varsaminte asimilate, amortizarile si provizioanele privind activitatea de exploatare, alte cheltuieli de exploatare).

Clasificarea cheltuielilor dupa legatura lor cu procesul de productie se face in: cheltuieli tehnologice si cheltuieli de regie. Cheltuielile tehnologice depind de procesul de productie, atat ca structura cat si ca volum. In aceasta categorie se include: consumurile de materii prime, materiale directe, combustibil, energie, apa, salariile personalului direct productiv, etc.

Cheltuielile de regie cuprind acele cheltuieli care nu sunt dependente direct de procesul de productie, ele fiind ocazionate de administrarea, organizarea si conducerea procesului de productie.In general, cheltuielile tehnologice sunt cheltuieli directe si variabile, in timp ce cheltuielile de regie sunt indirecte, unele dintre ele fiind cheltuieli fixe iar altele variabile.

Dupa modul de includere in costul de productie cheltuielile pot fi: cheltuieli directe si cheltuieli indirecte.Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se pot identifica pe produse fabricate, in momentul efectuarii lor, ele putand fi regasite ca pozitii distincte in structura costurilor produselor respective. Aceste cheltuieli se mai numesc si cheltuieli specifice sau individuale.

Cheltuielile indirecte sunt cheltuielile care nu se pot identifica si repartiza direct pe produs, ele avand un caracter comun mai multor produse, servicii sau activitati.Cheltuielile indirecte se delimiteaza pe produs sau activitate printr-un calcul intermediar de repartizare

In functie de necesitatile asigurarii structurii costurilor de productie, cheltuielile se clasifica in: cheltuieli pe elemente primare si cheltuieli pe articole de calculatie. Clasificarea pe elemente primare grupeaza cheltuielile, in structura costurilor, in functie de natura lor economica. In practica se utilizeaza urmatoarea grupare pe elemente primare: materii prime si materiale; combustibil, energie si apa; amortizarea imobilizarilor; lucrari si servicii executate de terti; salarii; asigurari si protectia sociala; cheltuieli anticipate; alte cheltuieli.

Clasificarea pe elemente primare evidentiaza mijloacele consumate de firma pentru realizarea productiei sale, dar nu poate evidentia scopul pentru care s-au efectuat consumurile si nici nu poate determina costul unitar.Clasificarea cheltuielilor dupa comportamentul lor fata de evolutia volumului fizic al productiei, se face in: cheltuieli variabile si cheltuieli fixe( conventional constante).

Cheltuielile variabile sunt acele cheltuieli care isi modifica volumul in mod corespunzator si in acelasi sens cu modificarea volumului fizic al productiei. Ele pot fi: cheltuieli cu materii prime, materiale, energie electrica, apa, salariile muncitorilor direct productivi, etc.Cheltuielile fixe sunt cheltuielile a caror marime ramane relativ neschimbata sau se modifica in proportii nesemnificative, in cazul cresterii sau micsorarii volumului productiei.

In aceasta categorie sunt incluse: cheltuieli cu amortizarea imobilizarilor, chiriile, salariile personalului platit in regie, cheltuielile postale si cu telefonul, cheltuielile cu abonamente, reviste, cheltuieli cu primele de asigurare, etc.Analizand cheltuielile variabile pe baza variabilitatii se pot distinge: cheltuieli variabile proportionale, cheltuieli variabile progresive, cheltuieli variabile degresive, cheltuieli variabile regresive si cheltuieli variabile flexibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.