Proiect Analiza Sistemelor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.05

nivel: Facultate

Sistemul bancar actual din Romania este intr-o continua dezvoltare si transformare. Datorita complexitatii mereu crescande se inpune tot mai mult introducerea tehnicilor moderne moderne de calcul in acest sistem. In acest context introducera tehnicilor mai sus mentionate trebuie facuta avand in vedere o abordare sistemica integratoare si nu o abordare unilaterala a problemei. Aceasta necesitate es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect Analiza Sistemelor

Sistemul bancar actual din Romania este intr-o continua dezvoltare si transformare. Datorita complexitatii mereu crescande se inpune tot mai mult introducerea tehnicilor moderne moderne de calcul in acest sistem. In acest context introducera tehnicilor mai sus mentionate trebuie facuta avand in vedere o abordare sistemica integratoare si nu o abordare unilaterala a problemei. Aceasta necesitate este data de caracterul dinamic al dezvoltarii si functionarii sistemului, datorat impactului pe care acesta il are cu mediul din care face parte si anume mecanismul concurential al pietei.

Aceste considerente reprezinta punctul de plecare al acestui proiect care este o solutie imbunatatita a vechii abordari informatice la o banca de comert exterior.
Proiectul va prezenta situatia existenta la banca, solutia propusa si diferentele observate, rezultand o evidentiere a avantajelor noii solutii, evidentiere realizata prin analiza cost beneficiu.
Pentru aceasta, utilizand metodele de abordare specifice analizei de sistem se va realiza o urmarire logica a etapelor proiectarii sistemice. Se va prezenta structura generala pe departamente a bancii evidentiindu-se pozitia si importanta sistemului acordarii creditelor, veriga principala a oricarui sistem bancar.

Proiectul cuprinde si o prezentare a principalelor categorii de credite acordate de banca.
In cadrul sistemului de creditare vom analiza doar subsistemul creditelor in valuta si lei pentru investitii, productie si alte activitati economice, celelalte categorii de credite fiind aspecte particulare ale problemei considerate, ele putand fi abordate usor cu modificari minime.
De asemenea, se va analiza fluxul activitatilor specifice acestui subsistem in scopul evidentierii legaturilor informational-decizionale intre nivelele ierarhice cu prezentarea documentelor aferente (suportul material al legaturilor).
Proiectul contine o prezentare a sistemului actual de creditare, de garantare, de urmarire a rambursarii creditelor, calculand si riscurile aferente nerambursarii.

In acest sens se va dezvolta un nou pachet de programe destinat :
1) clasificarii multicriteriale a cererilor de credite si acordarii acestora in functie de resurse
2) calculul dobanzilor si a sumelor de rambursat
3) prezentarea situatiilor creditelor atat pentru un anumit client cat si per total banca.
In final, pentru demonstrarea eficacitatii noului sistem se va face o analiza comparativa cost-beneficiu.
In concluzie, acest sistem poate fi o alternativa mai buna pentru sistemul acordarii creditelor la banca studiata.

2. Prezentarea fluxului de activitati informational-decizionale de acordare si gestionare a creditelor

Pentru a se putea realiza o analiza si o reproiectare eficienta a modului de acordare a creditelor in cadrul bancii, trebuie sa se tina seama de pozitia si importanta acestuia, si de legaturile informational-decizionale cu celelalte departamente.

Structura generala a sistemului

Schema generala a structurii departamentale a bancii se poate urmari in figura 1) si 2).

PRESEDINTE
PRIM VICEPRESEDINTE


VICEPRESEDINTEVICEPRESEDINTE

DIRECTIA
RESURSE UMANE


VICEPRESEDINTE

DIRECTIA
JURIDICADEPARTAMENTUL
DE CONTROLSECRETAR
GENERAL

SECRETARUL GENERAL AL BANCIIFig. 1: Structura departamentala a bancii


Presedintele are urmatoarele atributii:
- este si presedintele Consiliului de Administratie al bancii;
- conduce si coordoneaza intreaga activitate a bancii;
- reprezinta banca in relatiile cu terti si autoritatile statului;
- coordoneaza directiile care realizeaza operatiuni ce privesc interesul general al bancii (resurse umane, juridica, control, secretariat general);

o Directia resurse umane - asigura angajarea si pregatirea personalului.
o Directia Juridica - avizeaza normele de lucru interne ale bancii pentru a asigura concordanta prevederilor acestora cu legislatia in vigoare; da asistenta juridica de specialitate in derularea operatiunilor tuturor directiilor bancii; sustine actiunile bancii introduse la instantele judecatoresti pentru recuperarea creantelor de la debitorii si alte actiuni judecatoresti in care este implicata banca.
o Departamentul de Control - realizeaza controlul intern asupra gestiunii bancii si ia masuri de recuperare a debitelor constatate, controleaza respectarea normelor interne de lucru de catre directiile operative ale bancii si unitatile teritoriale ale bancii: sucursale, filiale, agentii, puncte de lucru etc.
o Secretariatul General - realizeaza lucrarile de secretariat la nivelul intregii banci, relatiile cu mass-media, urmareste hotararile adoptate de Consiliul de Administratie a bancii, executa actiunile de protocol intern si extern la nivelul bancii.

Prim-Vicepresedintele are urmatoarele atributii :
- este loctiitor de drept al presedintelui in lipsa acestuia
- coordoneaza in mod direct comitetul de administrare a activelor si pasivelor, directia de trezorerie, departamentul de arbitraj si supraveghere a pozitiei valutare, directia de tezaur si directia sucursale.

o Comitetul de administrare a activelor si pasivelor - este format din specialisti din cadrul bancii, de regula la nivel de directori si sefi de servicii. El se intruneste periodic pentru a analiza situatia plasamentelor bancii in credite si depozite si a decide in legatura efectuarea acestora in perioadele viitoare. In acest scop se ia in analiza nivelul de dobanzi si perspectiva de evolutie a acestora, perioadele de plasare, sumele de plasat, categoriile de banci si clienti la care urmeaza a se face plasamentelor. De asemenea, se analizeaza situatia resurselor bancii ce urmeaza a fi plasate in credite si depozite, precum si obligatiile de plata in perioada urmatoare si sursele de acoperire a acestora.

oDirectia trezorerie - administreaza si asigura gestiunea zilnica resurselor si plasamentelor bancii, tinand cont de scadentele de plata a obligatiilor bancii si resursele disponibile la scadentele respective. In acest scop, realizeaza redistribuirea surselor disponibile intre unitatile teritoriale ale bancii, precum si operatiuni de atragere si de plasare de resurse pe piata monetara, inclusiv de la banca centrala.

oDepartamentul arbitraj si supravegherea pozitiei valutare - efectueaza operatiuni de arbitraj valutar: vanzarea si cumpararea de valute interne si externe la vedere (spot) si la termen, in functie de necesarul de plati externe al bancii pe fiecare valuta in parte, precum si pentru realizarea unor venituri din diferentele de curs valutar.
Urmareste incadrarea in fiecare zi a expunerii valutare a bancii in limitele stabilite de autoritatea de supraveghere bancara - BNR. Expunerea valutara reprezinta diferenta dintre totalul resurselor (activelor) si totalul obligatiilor (pasivelor) in valuta ale bancii. Cand activele sunt mai mari decat pasivele, banca se afla in pozitie lunga, iar in caz contrar, banca se afla in pozitie scurta. Limita maxima de expunere este stabilita in prezent la la maximum 10% din fondurile proprii ale bancii (capitalul social + fondurile de rezerva).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.