Proiect - managementul calitatii mediului

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.87

nivel: Facultate

Problema noii ordini economice internationale nu si-a gasit inca rezolvarea pentru care militeaza numeroase state in curs de dezvoltare. Urmarea scindarii este dezavantajoasa naturii la ambele extreme: in tarile dezvoltate, exploatarea pana la degradarea naturii se datoreaza in multe cazuri goanei dupa profituri cat mai mari a monopolurilor si societatilor supranationale, pe cand in tarile subdezv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proiect - managementul calitatii mediului

Problema noii ordini economice internationale nu si-a gasit inca rezolvarea pentru care militeaza numeroase state in curs de dezvoltare. Urmarea scindarii este dezavantajoasa naturii la ambele extreme: in tarile dezvoltate, exploatarea pana la degradarea naturii se datoreaza in multe cazuri goanei dupa profituri cat mai mari a monopolurilor si societatilor supranationale, pe cand in tarile subdezvoltate, suprasolicitarea unor componente ale naturii se datoreaza de multe ori acoperirii unor necesitati vitale pentru populatia in crestere.

Si intr-un caz si in altul apare vadita restrangerea arealelor forestiere, a savanelor si stepelor prin procesul numit in ultima vreme "desertificare", distrugerea sau restrangerea unor elemente rare ale faunei, ruinarea sau calcificarea solurilor din zonele de clima calda si asa destul de sarace in substante organice. Degradarea naturii se propaga si pe alte cai: prin noxele atmosferice datorate industriei si incarcarii traficului autorutier, prin impurificarea apelor cu chimicale si cu deversarile din canalele oraselor, prin acumularea unor enorme cantitati de deseuri menejere si industrial.

In tara noastra, in vederea unei bune echilibrari a mediului inconjurator, s-au facut legiferari privitoare la protectia apelor, a mediului inconjurator, la dezvoltarea fondului forestier si la imbunatatiri funciare. Toate acestea reprezinta garantia unor infaptuiri de rationala gospodarire a naturii, paralel cu utilizarea intensive a terenurilor si resurselor. Faptul are mare insemnatate indeosebi pentru componenta cea mai fragila, care este in acelasi timp determinata pentru echilibrul mediului inconjurator, componenta biotica.

Mediul inconjurator nu a ajuns la infatisarea lui actuala, apt de a sustine intreaga dezvoltare a civilizatiei umane decat prin actiunea vietuitoarelor asupra geosferelor abiotice (scoarta terestra, apele, aerul ). Componenta biotica este cea care regleaza inlantuirea de interdependente intre geosfere luate pe ansamblu planetar ori pe teritotii delimitate regional. Caci natura Terrei nu este doar o aglomerare intamplatoare de elemente aflate la diferita stari, ci o imbinare in deplina ordine a raporturilor reciproce si intr-o complexa structurare de amanunt, care reprezinta un echilibru rar intalnit in Univers, tocmai de aceea fiind deosebit de pretios.

Suprimarea sau degradarea unui cat de marunt element din alcatuirea acestui ansamblu aflat in echilibru dinamic atrage dupa sine schimbari in lant in celalalte componente cu care se afla in stranse legaturi; aceasta este rezultanta unor dereglari ireparabile pe anumite spatii. Zacaminte minerale, formate in milioane de ani, sut epuizate prin exploatarea doar in cateva decenii. Atmosfera si apele, cu tot volumul lor de mari dimensiuni, sunt infectate pe alocuri pana la a dauna daca sunt folosite. Numeroase specii de animale si chiar de plante au fost masacrate disparand pentru totdeauna.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.