Programe utilitare

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.43

nivel: Liceu

Deschiderea aplicației Word sub Windows

Programul Word poate fi deschis prin efectuarea unor pași care pot fi ușor puși în aplicare din meniul Start, din Windows: Start>Programs>Microsoft Word.

Același lucru se face prin mai multe posibilităti prin deschiderea meniului Start și executarea de clic pe New Office Document; în cazul în care la marginea din dreapta a ecr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Programe utilitare

Deschiderea aplicației Word sub Windows

Programul Word poate fi deschis prin efectuarea unor pași care pot fi ușor puși în aplicare din meniul Start, din Windows: Start>Programs>Microsoft Word.

Același lucru se face prin mai multe posibilităti prin deschiderea meniului Start și executarea de clic pe New Office Document; în cazul în care la marginea din dreapta a ecranului de lucru este afișată o bară de comenzi rapide pentru Office care poartă denumirea generică de Office Shortcut Bar, executăm clic pe New Office Document.
..........................................

Crearea unui nou document

Pentru ca lucrul cu Word să fie eficient trebuie știut că orice document creat cu ajutorul acestei aplicații se bazează pe un șablon sau template. Așa cum arată și denumirea șablonul este un model de document.

Unele șabloane nu conțin text și ca atare vom avea la dispozitie un document gol cu câteva elemente generale de formatare, în care utilizatorul poate introduce documentul, textul pe care il doreste. Alte șabloane conțin text și/sau elemente detaliate de formatare.

Un exemplu ar fi dacă scriem mai multe scrisori de afaceri putem folosi un sablon care conține data, adresa și formula de încheiere. Atunci când este creat un nou document pe baza aceluiași șablon toate elementele vor fi introduse în mod automat în document – tot ce trebuie făcut este să introducem celelalte părti ale documentului care se bazează pe documentul respectiv și vor avea un aspect asemănător cum ar fi același font și aceleași margini.

Word conține o multitudine de șabloane care sunt predefinite pe care le putem folosi direct. Aceste șabloane acoperă o paletă largă de tipuri de document cum ar fi formulare de fax, note informative, scrisori de afaceri, sau pagini Web. Putem crea propriile noastre șabloane.

Cele mai multe din documentele create se vor baza pe șablonul Normal care reprezintă un document gol. În cazul în care programul este deja deschis putem crea un document gol executând clic pe butonul New de pe bara cu instrumente.

Pentru a putea începe un document nou pornind de la alt șablon care conține unele elemente putem efectua pașii următori:

- executăm clic pe File, New iar pe ecran va apărea caseta de dialog New
- etichetele din partea de sus a casetei de dialog conțin liste cu diferite categorii de șabloane. După ce executăm clic pe eticheta corespunzatoare categoriei în care se încadrează documentul pe care dorim să-l creăm.
- Executăm clic pe pictograma care corespunde șablonului dorit. Daca există și o imagine a sablonului aceasta va apărea în caseta Preview
- Executăm clic pe Ok iar Word va crea documentul și-l va afisa pe ecran pregătit pentru a fi editat

Atunci când creăm un document pe baza unui șablon, textul și modul de formatare a șablonului vor fi incluse în noul document. Textul care provine dintr-un șablon nu are nici o caracteristică deosebită și îl putem edita ca pe orice șablon propriu zis.

Unele sabloane conțin un text care are rol de marcaj de rezervare, pe care trebuie sa îl înlocuim. Un exemplu ar fi șabloanele pentru curriculum vitae care contin un nume și o biografie fictivă care trebuie bineînteles ștearsă și trecută cea corectă cu datele personale. Acest document conține indicatii care sunt de genul Click here and type your name.

Anumite șabloane care se găsesc în editorul Word sunt mai speciale iar acestea se numesc vrăjitori.
În timp ce șabloanele standard sunt o combinație statică de text și elemente de formatare, un vrăjitor este un instrument activ care poate pune întrebări despre documentul respectiv pe care dorim să-l creăm, iar apoi acesta foloseste răspunsurile pentru a crea noul document. Atunci când utilizatorul doreste crearea unui nou document putem identifica un vrăjitor în caseta de dialog New pe baza titlului sau a pictogramei.

Fiecare dintre vrăjitori este unic deși se respectă același sistem general, iar utilizarea lor presupune parcurgerea unor pași, la fiecare pas i se cer utilizatorului informatii despre documentul pe care dorim să-l creăm. În continuare voi prezenta componente ale casetei de dialog care intră în componența unui vrăjitor:

- bara de titlu care indică numele vrăjitorului afișat pe ecran
- diagrama structurală care reprezintă grafic pașii din șablon, pasul curent fiind evidențiat. Putem sări la oricare dintre pași doar efectuând clic pe acesta
- zona de informatii unde i se solicită utilizatorului informatii în legatură cu documentul
- butonul Cancel care anulează șablonul fără să creeze un nou document
- butonul Back care execută salt la pasul anterior
- butonul Next care execută salt la pasul următor din șablon
- butonul Finish care închide șablonul și crează noul document pe baza informatiilor introduse deja
- butonul Help care prin executarea unui clic pe acesta se pot obține informatii cu privire la vrăjitor

Pentru a crea un nou document prin folosirea unui vrăjitor vom executa urmatorii pași:

- executăm clic pe File, New pentru a deschide caseta de dialog New
- executăm clic pe eticheta corespunzătoare categoriei care cuprinde documentul pe care dorim să-l creăm
- executăm clic pe pictograma vrăjitorului pe care dorim să-l folosim și apăsăm Ok
- în caseta de dialog a vrăjitorului introducem informatiile necesare pentru Word, în functie de modul în care dorim să fie creat documentul apoi executăm Next
- repetăm pasul anterior pentru toți pașii cuprinși în vrăjitor. În cazul în care este nevoie executăm clic pe Back o dată sau de mai multe ori, pentru a reveni la un pas anterior și a modifica informatiile introduse
- la ultimul pas se execută clic pe Finish pentru a părăsi vrăjitorul și a crea noul document.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.