Programe de calcul aplicatii practice

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.00

nivel: Facultate

Referat despre Programe de calcul aplicatii practice
- generator de aplicatii-sablon, numit AppWizard, care creaza "scheletul" unei aplicatii Windows generice. Fisierele si continutul acestora vor fi generate in urma unui dialog direct cu programatorul. Codul generat de catre AppWizard este un cod care ajuta programatorul sa realizeze rapid o aplicatie initiala pe baza careia va dezvolta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Programe de calcul aplicatii practice

Referat despre Programe de calcul aplicatii practice
- generator de aplicatii-sablon, numit AppWizard, care creaza "scheletul" unei aplicatii Windows generice. Fisierele si continutul acestora vor fi generate in urma unui dialog direct cu programatorul. Codul generat de catre AppWizard este un cod care ajuta programatorul sa realizeze rapid o aplicatie initiala pe baza careia va dezvolta proiectul in continuare.

- instrument care automatizeaza anumite faze ale procesului de implementare a aplicatiei, numit ClassWizard. Daca se doreste crearea unei noi clase sau a unei functii prin care o anumita clasa sa raspunda la aparitia unui mesaj, ClassWizard va micsora efortul de programare prin generarea declaratiei si definitiei clasei sau functiei precum si a conexiunii dintre functie si mesaj.

- navigator prin sursele unui proiect. Pentru o aplicatie implementata de la un capat la altul de catre un singur programator este foarte posibil ca acesta sa cunoasca bine continutul tuturor fisierelor sursa, a claselor sau a functiilor membru ale acestora. In schimb, daca se incearca intelegerea codului unei aplicatii scrise de o alta persoana este nevoie de putin ajutor.

Navigatorul (browser-ul) mediului Visual C++ permite examinarea unei aplicatii atat prin prisma claselor si membrilor acestora cat si prin prisma fisierelor sursa. Cu acest navigator se poate selecta orice functie, variabila, macro sau clasa si apoi se poate vedea unde sunt acestea definite si utilizate in proiect.

- help online. Intregul continut al manualelor referitoare la Windows SDK si biblioteca MFC sunt incluse in help-ul mediului Visual C++. Help-ul mediului Visual C++ rezolva conflictele intre numele identice ale functiilor SDK si cele din biblioteca MFC.

- intrumente de diagnosticare Windows: SPY pentru observarea mesajelor Windows, HEAPWALK pentru examinarea memoriei, HC31 pentru compilarea fisierelor help si STRESS pentru memoria disponibila limitata artificial. De asemenea mai sunt incluse utilitarul DBWIN care afiseaza diagnosticuri si NMAKE care proceseaza fisierele .mak realizate manual.

Figura 1 prezinta intr-o maniera grafica relatiile dintre editoarele de cod sursa si resurse, ClassWizard, AppWizard si fisierele sursa continute intr-un proiect.

1.2 Biblioteca de clase MFC
Biblioteca de clase MFC poate fi impartita pe trei nivele. La primul nivel se afla clasele care descriu comportamentul obiectelor grafice si incapsuleaza functiile API (Application Program Interface) Windows. Aceste obiecte (cum ar fi de exemplu ferestrele, butoanele, fonturile, contextul dispozitiv, etc.) sunt create si accesate de catre programatorii Windows prin intermediul unor functii sistem.

Prin urmare clasele din MFC de la acest nivel incapsuleaza practic obiectele si functiile care le sunt atasate existente in API Windows, oferind un grad ridicat de abstractizare. La al doilea nivel se afla clasele care nu depind de sistemul de operare Windows si care implementeaza structuri fundamentale de date (liste, tablouri, dictionare, siruri de caractere, data calendaristica etc.).

Ultimul nivel este reprezentat de clasele care fac parte din mediul de lucru al aplicatiilor (application framework), si anume clasele aplicatie, view, document, etc. Un mediu de lucru al aplicatiilor este o colectie de componente soft (clase, macro-uri, functii globale) care pot fi utilizate in realizarea unei aplicatii generice.

Capitolul II : Analiza orientata obiect a aplicatiilor utilizand UML
Analiza unei aplicatii implica realizarea mai multor categorii de modele, dintre care cele mai importante sunt:
1. Modelul de utilizare. realizeaza modelarea problemelor si a solutiilor acestora in maniera in care le percepe utilizatorul final al aplicatiei. Diagrama asociata: diagrama de cazuri de utilizare

2. Modelul structural: se realizeaza pe baza analizei statice a problemei si descrie proprietatile statice ale entitatilor care compun domeniul problemei. Diagrame asociate: diagrama de module, diagrama de clase.

3. Modelul comportamental: priveste descrierea functionalitatiilor si a succesiunii in timp a actiunilor realizate de entitatile domeniului problemei. Diagrame asociate: diagrama (harta) de stari, diagrama de colaborare, diagrama de interactiune

2.1. Modelul de utilizare
Diagramele de cazuri utilizare descriu functionalitatea unui sistem. Aceste diagrame contin urmatoarele tipuri de elemente:
- Actori: sunt reprezentate grafic prin intermediul unui "omulet" si reprezinta "utilizatorii" uni sistem (utilizatori umani sau alte sisteme)
- Cazuri de utilizare: sunt prezentate grafic prin intermediul unor elipse etichetate, si reprezinta functionalitati sau servicii furnizate utilizatorilor de catre un sistem.

Figura 1 prezinta un sef de proiect care comunica cu cazul de utilizare "Gestioneaza proiecte" (sau cu alte cuvinte care utilizeaza functionalitatea sistemului de a gestiona proiecte). Linia care conecteaza actorul si cazul de utilizare indica faptul ca actorul participa la functionalitatea furnizata de catre cazul de utilizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.