Programarea si organizarea executiei lucrarilor

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Orice proiect reprezinta o actiune de mare amploare sau un proces complex destinat atingerii unui scop bine precizat. La un proiect se remarca urmatoarele caracteristici:
-obiectivul, care poate fi un produs, o cantitate de informatii sau un rezultat de natura organizatorica;
- ansamblul de activitati (subactiuni, subprocese, operatii), corelate logic si tehnologic, a caror realizare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Programarea si organizarea executiei lucrarilor

Orice proiect reprezinta o actiune de mare amploare sau un proces complex destinat atingerii unui scop bine precizat. La un proiect se remarca urmatoarele caracteristici:
-obiectivul, care poate fi un produs, o cantitate de informatii sau un rezultat de natura organizatorica;
- ansamblul de activitati (subactiuni, subprocese, operatii), corelate logic si tehnologic, a caror realizare permite atingerea scopului propus;
- procesul tehnologic prin care se precizeaza interconditionarile intre activitati, interesand in special ordinea de executie a acestora.

Pentru realizarea unei analize amanuntite a desifasurarii unui proiect, o alegere a variantelor optime de executie si un control continuu al evolutiei sale, trebuie sa descompunem proiectul in parti componente la un nivel care sa permita tratarea unitara a fiecarei parti si stabilirea conexiunilor intre acestea. Aceste componente se numesc operatii sau activitati.

O activitate este o parte distincta dintr-un proiect, un subproces precis determinat, care consuma timp si resurse.Durata totala de executie a unui proiect reprezinta intervalul de timp in care se efectueaza toate activitatile acestuia, respectand toate interdependentele dintre activitati.Situatiile din practica care necesita rezolvarea unei probleme de organizare sunt foarte variate existand mai multe modele pentru rezolvarea lor.

Un interes deosebit in programare il prezinta programul optim, adica acel program care, pe de o parte, satisface restrictiile impuse iar, pe de alta parte, optimizeaza un anumit criteriu de eficienta economica.
Criteriul de optimizare nu este acelasi pentru toate proiectele, el fiind stabilit pentru fiecare caz in parte si definind obiectivele majore ale conducerii proiectului.

2. Analiza drumului critic (ADC)
Principiul analizei drumului critic consta in impartirea unui proiect in parti componente, la un nivel care sa permita corelarea logica si tehnologica a acestora, adica sa faca posibila stabilirea interactiunilor intre partile componente. Aceste parti componente sunt activitatile actiunii complexe.La definirea listei de activitati specialistul sau specialistii care participa la aceasta operatie folosesc experienta lor pentru a raspunde pentru fiecare activitate la intrebarile: "ce alte activitati succed sau preced in mod necesar aceasta activitate ?"; "care este durata activitatii ?".

Ia nastere in acest fel un tabel care contine activitatile proiectului, interconditionarile intre activitati si duratele acestora.
Un astfel de tabel trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:
- activitati: in aceasta coloana se enumera activitatile proiectului, fiind puse in evidenta printr-o denumire sau printr-un simbol (codul activitatii);
- conditionari: se precizeaza, pentru fiecare activitate, activitatile imediat precedente, prin simbolurile lor; activitatile de start nu au activitati precedente, in casuta fiind trecuta o liniuta; - durata: pentru fiecare activitate se precizeaza durata de executie, intr-o anumita unitate de masura.

Modelele de analiza a drumului critic se bazeaza pe reprezentarea proiectului printr-un grafic, elementele tabelului asociat acestuia fiind suficiente pentru a construi graficul corespunzator.
Exista mai multe moduri de a reprezenta un proiect printr-un grafic, cele mai cunoscute fiind: metoda MPM (Metro Potential Method), metoda CPM (Critical Path Method), metoda PERT.

Metoda care s-a adoptat este metoda MPM (Metro Potential Method) deoarece are avantajul ca permite ca activitatea sa inceapa inaintea finalizarii activitatii precedente, daca sunt create conditii si daca formatiile de lucru nu se deranjeaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.