Profiturile si riscurile bancare,componente ale performantelor bancare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.54

nivel: Facultate

Indicatorul furnizeaza informatii privind profitul raportat la resursele atrase. Sucursalele care sunt deficitare de resurse vor tinde sa inregistreze o rata ridicata a indicatorului, ca urmare a diferentei intre plasamentele efectuate si resursele inferioare acestor. Acest indicator calitativ este o expresie semnificativa a profitabilitatii, care masoara rezultatele managementului bancar in ansam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Profiturile si riscurile bancare,componente ale performantelor bancare

Indicatorul furnizeaza informatii privind profitul raportat la resursele atrase. Sucursalele care sunt deficitare de resurse vor tinde sa inregistreze o rata ridicata a indicatorului, ca urmare a diferentei intre plasamentele efectuate si resursele inferioare acestor. Acest indicator calitativ este o expresie semnificativa a profitabilitatii, care masoara rezultatele managementului bancar in ansamblul sau si exprima pentru fiecare sucursala efectul utilizarii resurselor in activitatea bancii.

O rata ridicata poate fi un indiciu ca resursele atrase de catre sucursala sunt mici si ca posibilitatea de a acorda noi credite este limitata.Valoarea profitului pe salariat este cu atat mai mare cu cat volumul de operatiuni si calitatea acestora sunt efectuate in numele clientilor bancii, astfel incat veniturile obtinute sa fie maxime in raport cu gradul de utilizare al timpului de lucru de catre salariatii bancii.

Modernizarea retelei bancare prin cresterea gradului de informatizare va crea premisele unei evaluari cat mai reale a profitului pe salariat ca urmare a eliminarii in cea mai mare parte a operatiunilor interne ale bancii, necesare dar care nu generaza venituri. Mentinerea unui numar de personal supradimensionat in raport cu volumul de operatiuni si servicii prestate clientilor bancii are un efect negativ pe termen mediu si lung pentru activitatea bancii, prin efectuarea unor cheltuieli suplimentare si cu consecinte directe asupra diminuarii profitului realizat.

Gradul de acoperire a plasamentelor cu resurse atrase.
Criteriul reflecta, la nivelul centrelor de profit, masura in care plasamentele in credite, rezerva minima obligatorie, excedentul de resurse, precum si numerarul in casierie se efectueaza pe seama resurselor atrase.Analiza nivelului si tendintei ratei conduce la identificarea riscului potential al portofoliului de imprumuturi astfel incat o rata inalta reflecta un risc ridicat.

Totodata, o rata inalta conduce la cresterea nivelului provizioanelor constituite de sucursale ca urmare a deteriorarii serviciului datoriei in relatia banca-client, cu consecinte directe asupra cheltuielilor si a profitului brut. Gradul de incasare a dobanzii.Gradul de incasare a dobanzii reflecta calitatea activitatii in ce priveste acordarea imprumuturilor cu respectarea principiului prudentialitatii, astfel incat sunt create premisele incasarii la termen a dobanzilor datorate si a ratelor scadente la creditele acordate.

Criteriul caracterizeaza capacitatea clientilor bancii de a achita dobanzilr aferente imprumuturilor contractate cu banca, in functie de fluxul de lichiditati (cash - flow) care reflecta situatia intrarilor de lichiditati (incasari) si a iesirilor de lichiditati (plati) in perioada raportata.

Totodata, criteriul reflecta modul in care sunt utilizate resursele existente la dispozitia centrelor de profit, pentru care banca bonifica dobanzile corespunzatoare, dar nu incaseaza veniturile cuvenite la imprumuturile acordate. O consecinta directa a inregistrarii de catre sucursala a unei rate situate sub 100% o reprezinta constituirea de provizioane pentru dobanzile neincasate, cu afectarea cheltuielilor si respectiv diminuarea profitului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.