Profilul psihologic al sportivului

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.68

nivel: Facultate

Calitatile psihice volitive( 30%): darzenia, curajul, perseverenta, hotararea, initiativa, consideram a fi determinante in ansamblul calitatilor psihice necesare practicarii judo-ului de performanta, motiv pentru care aceste calitati primeaza si in activitatea de selectie a copiilor si juniorilor.

Sustinerea eforturilor de intensitate mare si maxima, de multe ori in conditii de obo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Profilul psihologic al sportivului

Calitatile psihice volitive( 30%): darzenia, curajul, perseverenta, hotararea, initiativa, consideram a fi determinante in ansamblul calitatilor psihice necesare practicarii judo-ului de performanta, motiv pentru care aceste calitati primeaza si in activitatea de selectie a copiilor si juniorilor.

Sustinerea eforturilor de intensitate mare si maxima, de multe ori in conditii de oboseala accentuata, solicitate in competitii si antrenamente, nu este posibila fara educarea la cel mai inalt nivel a acestor calitati psihice. Acest lucru se realizeaza in lectiile de antrenament prin crearea unor conditii cu grad sporit de dificultate, pe care judoka trebuie sa le invinga.

Calitatile psihice afective( 25%): increderea in posibilitatile proprii, daruirea in lupta, responsabilitatea fata de modul de comportare si rezultatul luptei, spiritul de daruire sunt calitati care se formeaza si se dezvolta in procesul de antrenament, influentand in mare masura si celelalte calitati psihice enumerate mai sus. Pentru dezvoltarea calitatilor psihice afective sportivii vor fi solicitati sa rezolve o serie de situatii reale sau artificial create de profesor/antrenor.

Jocul de fotbal are drept caracteristica principala conduita inteligent motrica, jucatorul rezolvand situatiile concrete de joc, deci intr-o rezolvare creatoare.

Jucatorul are formata asa numita "forta interioara", un valoros suport al performantei. Trebuie sa fie convins si sa se convinga la randul sau, ca poseda forta si priceperea necesara unei lupte sportive.

In acest concept, se poate exemplifica, cu evolutiile reprezentantilor nostri Steaua, Rapid si Dinamo, evolutii remarcabile in Cupele Europene.
Atitudinile si tendintele, starile de teama, conflictele, agresivitatea, taria de caracter, sunt insusiri care influenteaza considerabil participarea in jocul de fotbal.

In timpul jocului, fotbalistul are nevoie de energie psihica necesara sustinerii unui travaliu nervos si muscular sustinut.In procesul de antrenament al jocului de fotbal, trebuie sa se tina seama ca succesul depinde de realizarea unitatii a trei factori:particularitatile jocului; particularitatile bio-psihice ale jucatorilor;particularitatile antrenorului.

Numai in prezenta acestor factori, la un nivel optim, jucatorul poate rezolva cu succes situatiile inedite si, uneori, imprevizibile, generate de specificul solicitarilor din jocul de fotbal.
Fotbalul a devenit astazi un sport al sporturilor, un element de suprastructura indiferent unde se aplica,iar pasiunile sunt imbinate cu munca si stiinta.

Metodele de antrenament din ce in ce mai perfectionate, inovatiile aduse de antrenori in tehnica si tactica jocului au produs transformari in continutul acestora cu scopul de a-i ridica eficienta si randamentul, de a-l face mai dinamic, mai ofensiv, mai placut jucatorilor si spectatorilor.

Greutatile si eforturile jocului modern pot fi suportate de jucatori numai daca in pregatirea lor sunt folosite metode de antrenament bazate pe respectarea datelor furnizate de stiintele specializate si de rezultatele cercetarilor intreprinse de specialisti in domeniul fotbalului. Din practica este cunoscut ca jucatorii de fotbal au indemanare asimetrica determinata de exersarea unor procedee tehnice dar pe de o parte sau doar cu un anumit membru inferior.

Formarea si automatizarea deprinderilor tehnice, tactice in conditiile jocului modern necesita o pregatire timpurie, continua si in conditii mereu ingreunate.

Pentru a face fata cerintelor unui post se cere pe langa un fizic bine proportionat, un bagaj de cunostiinte tehnico-tactice care sa permita actionarea corespunzatoare si pe posturi invecinate( fundas central, lateral,liber, mijlocas, s.a.m.d.) atat in fazele de aparare cat si in cele de atac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.