Profilul economic al regiunii Oltenia

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.62

nivel: Facultate

In perioada 1995-2002, evolutia PIB regional, a inregistrat o scadere medie anuala de 1,8%, comparativ cu media europeana. Aceasta situatie este ingrijoratoare, deoarece in timp ce regiunile romanesti cu evolutie a PIB ascendenta (Bucuresti-Ilfov, Vest si Nord-Vest) isi reduc diferenta fata de regiunile dezvoltate ale UE, regiunile sarace, printre care si Sud-Vest Oltenia isi adancesc aceste disp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Profilul economic al regiunii Oltenia

In perioada 1995-2002, evolutia PIB regional, a inregistrat o scadere medie anuala de 1,8%, comparativ cu media europeana. Aceasta situatie este ingrijoratoare, deoarece in timp ce regiunile romanesti cu evolutie a PIB ascendenta (Bucuresti-Ilfov, Vest si Nord-Vest) isi reduc diferenta fata de regiunile dezvoltate ale UE, regiunile sarace, printre care si Sud-Vest Oltenia isi adancesc aceste disparitati.

Acelasi comentariu este valabil si la nivel national inter-regional, care inregistreaza deja o crestere a disparitatilor intre diferitele regiuni de dezvoltare, cu perspective de adancire in viitor, ca urmare a concentrarii activitatii economice si Investitiilor Straine Directe in regiunile cu potential de crestere. In ceea ce priveste PIB per capita, judetul Dolj se situa in 2002 pe penultimul loc in clasamentul intra-regional, cu un PIB per capita de 19.8% si cu o productivitate a muncii reprezentand 20% din media comunitara.

Cauza principala o reprezinta procentul mare de ocupare a fortei de munca in agricultura (48% in 2003). Pe de alta parte, judetul Dolj reprezinta principalul angajator regional (31% in 2003). Principalele puncte forte ale judetului sunt calitatea resurselor umane (68% din populatia regionala cu educatie tertiara), dinamica IMM-urilor (pe primul loc in clasamentul regional, atat ca numar, cat si ca ocupare a fortei de munca), precum si potentialul orasului Craiova de a deveni pol de crestere economica pentru intreaga regiune.

In judetul Olt 53% din forta de munca era angajata in agricultura in 2003, inregistrandu-se in 2002 cel mai scazut PIB per capita -17% din media comunitara si cea mai scazuta productivitate a muncii - 18% din media comunitara. Rata somajului, cea mai ridicata din toata regiunea (10,6% in 2003) ascunde populatia angajata artificial in agricultura, in ferme de subzistenta. Judetul Gorj inregistra in 2002 PIB per capita si productivitatea muncii reprezentand in 2002 36% din media comunitara.

Saltul in productivitate s-a datorat in principal pierderilor de locuri de munca din sectorul minier, rata somajului crescand pana la 9,1% in 2003). In ciuda restructurarilor din sectorul minier, judetul Gorj are inca o proportie insemnata din populatie ocupata in industria extractiva (in 2003, 41.5% din populatia ocupata in industrie).
Si in judetul Mehedinti rata somajului are un nivel ridicat (8,8% in 2003), datorita restructurarilor din sectorul minier si prezentei scazute a IMM-urilor in judet;

desi IMM-urile sunt principalii angajatori dintr-o economie, la nivelul judetului Mehedinti, prezenta acestora este cea mai redusa dintre toate judetele regiunii Sud-Vest Oltenia, ca numar de unitati si personal angajat. Din punct de vedere al PIB per capita si productivitatii muncii, Mehedinti se gaseste pe un nivel de mijloc in cadrul regiunii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.