Profilul de personalitate al sportivului de performanta

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Studiul personalitatii este motivat intrinsec, existand o curiozitate naturala, specific umana, in legatura atat cu propria individualitate cat si cu a celorlalti. Identificam si un motiv umanitar (multitudinea crizelor si a problemelor cu care se confrunta omenirea are ca motiv fundamental fiinta umana) si, de aici, necesitateaameliorarii naturii umane.Sportul este o activitate deosebit de comple[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Profilul de personalitate al sportivului de performanta

Studiul personalitatii este motivat intrinsec, existand o curiozitate naturala, specific umana, in legatura atat cu propria individualitate cat si cu a celorlalti. Identificam si un motiv umanitar (multitudinea crizelor si a problemelor cu care se confrunta omenirea are ca motiv fundamental fiinta umana) si, de aici, necesitateaameliorarii naturii umane.Sportul este o activitate deosebit de complexa, astfelin zilele noastre putem vorbi despre sport ca de un fenomen social. Tenisul, gimnastica, fotbalul, voleiul etc. sunt doar cateva dintre sporturile ce evolueaza si care sunt practicate de mai toti indivizii din toata lumea.

Educatia fizica si sportul, in general, constituie o activitate deosebit de complexa daca ne referim la continutul, structura, organizarea si desfasurarea sa.Cele mai cunoscute obiective in ceea ce priveste practicarea exercitiului fizic si sportului sunt asigurarea educarii indivizilor, respectiv mentinerea optima a sanatatii practicantilor la sport, cresterea potentialului lor de munca si viata, dar si favorizarea proceselor de crestere si dezvoltare fizica optima a organismului, formarea unui sistem larg de deprinderi si priceperi utilitar-aplicative.

Practicarea sportului contribuie si la dezvoltarea unor calitati si trasaturi moral-volitive si intelectuale, a gustului pentru miscare, frumos, dar si a responsabilitatii sociale.Idealul educatiei fizice si al sportului sau altor activitati motrice trebuie sa fie in concordanta cu idealul educational al societatii, asa incat acesta continua sa se modifice in functie de evolutia social-istorica a fiecarei societati.

Grupul, societatea reprezinta mediul specific de existenta a personalitatii, cadrul natural de manifestare si realizare a ei.
Omul se defineste pe sine ca personalitate in relatiile cu ceilalti semeni, cu societatea in ansamblul ei. El traieste si actioneaza avand constiinta apartenentei la grup. De la dinamica personalitatii in plan individual trebuie sa se treaca si la dinamica ei in plan social.Perspectiva constructivista asupra personalitatii acorda un loc central in construirea personalitatii, semnificatiei autoaprecierii si autoperceptiei. Dar acest punct de vedere, "materia prima" din care este construita personalitatea este considerata a fi comportamentul.

Personalitatea sportivului de performanta ar putea fi exprimata prin notele valorice definitorii reflectate in individualitatea sportivului si prin integrarea acestora in colectivitate.In volei ca si in celelalte sporturi de chipa, personalitatea coechipierilor necesita o abordare sistemica."Identitatea personalitatii sportivului de performanta se deosebeste de personalitatea in genere prin tipul specific al mediului sportiv si al probei practicate cu un continut anume fizic si psihic."

(Niculescu, M., "Personalitatea sportivului de performanta", Ed, Didactica si pedagogica, Bucuresti, p. 47). Prin practicarea sportului care inseamna deopotriva impliniri, victorii, realizari, aspiratii, dar si esecuri, contradictii, deznadejde, accidente inerente domeniului sportiv, personalitatea devine "o carte deschisa" antrenamentelor si concursurilor, pregatirii fizice si psihice si competitiilor.

Sportivul de performanta insumeaza in structura sa de personalitate ambitia, rezistenta psihica, increderea in sine, organizarea, controlul, perseverenta, motivatia, spiritul de competitie sau combativitatea, autocontrolul sau stapanirea de sine, introversia si extraversia, maturitatea, inteligenta emotionala, empatia, dominanta, toate acestea constituind trasaturi ale personalitatii sportivului de performanta.

"Echipa constituie o realitate psiho-sociala de baza a activitatii sportive, de coeziunea si capacitatea ei depinzand atat perormanta, cat si satisfactia sportivilor si suporterilor." (M. Epuran, "Modelarea conduitei sportive", Ed. Sport Turism, Bucuresti, 1990, p. 149)
Principalele caracteristici ale grupului mic sau echipei sunt:
-volumul mic, numar restrans de membri, corespondenta respectiv;
-caracterul primar, relatiile in sanul grupului fiind directe, constituite intr-un sistem liber si nemijlocit.

Comunicarea din cadrul echipei are caracter gestual-motric cu semnificatii tehnoco-tactice si este orientata spre atingerea scopului performantial.
-Caracterul nespontan, creat cu un scop specific.
Grupul sportiv se consituie insa pentru nevoia de performanta, care este ratiunea de a fi a aportului in sine. Motivul personal pentru a face sport, in cadrul echipei, este subordonat obiectivului comun si se armonizeaza cu acesta.
-Dinamica specifica. Membrii echipei se integreaza in colectiv atata timp timp cat pot fi activi si eficienti;
-Componenta eterogena - care este determinata de variabilitatea varstei, specificul cultural sau chiar a nationalitatii componentei grupului sportiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.