Produtia de otel

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.20

nivel: Liceu

Manganul intra in compozitia a peste 100 minerale,din care doar cateva au importanta economica: bioxidul de mangan,psilomelanul, braunitul,rodomitul.Manganul e folosit ca metal de aliaj in industria otelului. Exista mai multe tipuri genetice de zacaminte de mangan dar cele mai mari si mai bogate in minereu,cu o mare pondere in productia mondiala,sunt cele sedimentare si se gasesc in fosta URSS,Afr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Produtia de otel

Manganul intra in compozitia a peste 100 minerale,din care doar cateva au importanta economica: bioxidul de mangan,psilomelanul, braunitul,rodomitul.Manganul e folosit ca metal de aliaj in industria otelului. Exista mai multe tipuri genetice de zacaminte de mangan dar cele mai mari si mai bogate in minereu,cu o mare pondere in productia mondiala,sunt cele sedimentare si se gasesc in fosta URSS,Africa de Sud,Brazilia,Gabon, Argentina,Ghana,India,Maroc,Australia si China.La productie se remarca Federatia Rusa,China,Brazilia,Gabon,India,Africa de Sud si Australia.

Cromul se foloseste in siderurgie pt producerea otelurilor speciale. Utilizarea sa este mai larga,fiind solicitat in industria chimica ot productia vopselelor si a tanantilor si in industria materialelor de constructii pt producerea ceramicii refractare.Tipul principal de minereu de crom il constituie cromitele,ale caror rezerve sunt estimate la 2 mld.tone,fiind concentrate pe teritoriul Africii de Sud,Rhodeziei,Federatiei Ruse,Finlandei si Indiei.Cele mai importante producatoare sunt Africa de Sud,fosta URSS, Turcia,Albania,Rhodezia si India.

Nichelul ,datorita rezistentei fata de acizi,nu oxideaza si transmite aceasta calitate otelurilor speciale.De aceea,o buna parte din consumul de nichel revine productiei de oteluri inoxidabile.Rezervele (65 mil.tone) se concentreaza in Cuba (25 %),Noua Caledonie (22 %),Federatia Rusa (14 %), Canada (14 %),Rep.Dominicana,Guatemala,Porto Rico si Australia. Principalele producatoare sunt Canada,Noua Caledoni,SUA si Federatia Rusa.

Vanadiul este un metal ce da elasticitate si rezistenta otelurilor.Rezerve marise gasesc in Rusia (Ural) si in Peninsula Kola,SUA (Colorado,Utah,Idaho,Arizona),Peru,Africa de Sud,Namibia,Rhodezia, Mexic,Spania.Titanul este de asemenea utilizat in siderurgie,dand rezistenta metalelor.Cele mai mari zacaminte sunt in SUA si in Canada(sud-estul Peninsulei Labrador),India si Norvegia.
In siderurgie se mai folosesc ca metale pt aliaje tungstenul (wolfram) si molibdenul ce se gasesc in cantitati mari in SUA,Canada,Rusia,China si Chile,principalele state producatoare se molibden.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.