Produsele din oua

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Potentialul nutritiv al oului este de asemenea, foarte inalt, continand practic toate trofinele esentiale pentru alimentatia omului.
Protidele oului (ovoalbumina si ovovitelina) au o mare valoare biologica cu cel mai echilibrat continut de aminoacizi esentiali. Oul este o sursa impotanta de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu precum si numeroase vitamine. Grasimile din oua, valor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Produsele din oua

Potentialul nutritiv al oului este de asemenea, foarte inalt, continand practic toate trofinele esentiale pentru alimentatia omului.
Protidele oului (ovoalbumina si ovovitelina) au o mare valoare biologica cu cel mai echilibrat continut de aminoacizi esentiali. Oul este o sursa impotanta de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu precum si numeroase vitamine. Grasimile din oua, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitina si cefalina, constituie tonofianti apreciati pentru activitatea nervoasa superioara.

Continutul bogat in colesterol (pana la 0,8% in oul de gaina si 1,6% in oul de rata) limiteaza consumul oualor in ratia diurna, la un ou pentru copii si adolescenti, 0,5.....1 ou pentru adulti si 2 oua pe saptamana pentru varstnici.Sub denumirea de "oua" se comercializeaza ouale de gaina. In cazul oualor celorlate pasari se precizeaza specia. Marimea si masa oualor provenite de la diferite specii sunt foarte diferite.
Oul este format din trei parti distincte:

coaja sau cochilia, constituie invelisul exterior al partilor comestibile ale oului: culoarea ei variaza de la alb la galben sau verzui, depinzand in special de rasa gainii sau pasarii ouatoare. Coaja oului are o grosime care variaza intre: 0,33 si 1,58 mm, este strabatuta de orificii mici, microscopice, care formeaza porii oului, prin care se face schimbul de gaze si aer, care asigura dezvoltarea embrionului din ou. Suprafata cojii este acoperita cu o pelicula subtire denumita cuticula: ea are un rol protector, impiedicand evaporarea lichidelor din interiorul oului si totodata patrunderea murdariei si microbilor in ou.

Sub coaja se gasesc doua membrane, denumite membrane cochilifere, ce formeaza camera de aer, care creste pe masura invechirii oului;
albusul se prezinta ca o masa semifluida, transparenta, de culoare slab verzuie, la care se disting trei straturi, de consistenta diferita si care inconjoara galbenusul - partea centrala a oului. Din albus pornesc doua cordoane rasucite care fixeaza galbenusul in centrul oului si care poarte denumirea de salaze;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.