Productivitatea factorilor de productie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.56

nivel: Liceu

O astfel de abordare corespunde analizelor pe termen scurt unde clauza factorilor constanti functioneaza.Cand analiza se face pe termen mediu sau lung, factorii de productie devin variabili si, ca atare, productia este abordata in raport cu variatia simultana a tuturor factorilor de productie. Se calculeaza influenta factoriala asupra randamentului global al productiei care poate fi: cre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Productivitatea factorilor de productie

O astfel de abordare corespunde analizelor pe termen scurt unde clauza factorilor constanti functioneaza.Cand analiza se face pe termen mediu sau lung, factorii de productie devin variabili si, ca atare, productia este abordata in raport cu variatia simultana a tuturor factorilor de productie. Se calculeaza influenta factoriala asupra randamentului global al productiei care poate fi: crescator, constant sau descrescator.

Functia care isi pune amprenta in mod semnificativ pe termen mediu si lung, este progresul tehnic.Concluzie: in afara randamentelor (productivitatilor) totale, medii si marginale, in teoria macroeconomica moderna o importanta deosebita o are abordarea din perspectiva "randamentelor globale si factoriale" AZ unde ne intereseaza consecinta variatiei unui singur factor de productie.

(In continuare este necesara prezentarea diferitelor randamente factoriale; indeosebi W muncii si randamentul capitalului)
2. Importanta si caile de crestere a productivitatii factorilor de productie.In analizele macroeconomice W muncii este indicatorul cel mai mult utilizat pentru ca munca este factorul de productie cel mai important al oricarei activitati.W muncii poate fi definita :
- forta productiva a muncii AZ adica capacitatea (posibilitatea) fortei de munca de a crea, intr-o perioada de timp, un anumit volum de bunuri si de a presta anumite servicii;

- exprima eficienta cu care este consumata munca.Eficienta muncii este identificata cu W muncii intrucat aceasta din urma reprezinta eficienta cu care este cheltuita munca. Potrivit altor economisti "produsul muncii nu este acelasi cu efectul muncii".
Este formulata si opinia conform careia W muncii se deosebeste de eficienta muncii, chiar daca efectul muncii nu ar contine aceste elemente nemasurabile. Faptul ca poate sa creasca W muncii si respectiv volumul de produse, uneori inutile, ar duce la o diminuare a eficientei economice.

Privim eficienta nu numai prin efectele utile masurabile ci si implicatiile asupra mediului inconjurator vom constata ca ea nu raspunde unui criteriu de baza AZ al calitatii.Marimea W muncii se masoara fie prin cantitatea si calitatea bunurilor obtinute cu o unitate de munca, fie prin cheltuiala ce revine, pe o unitate de bun economic. Raportul intre productie (Q) si factorul munca (L) sau intre munca si productie masoara W medie a muncii (W).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.