Productivitate si eficienta obiectiv al investitorului

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Productivitate si eficienta obiectiv al investitorului
Pentru ca un investitor sa fie eficient, el trebuie sa aibe in vedere ca raportul rezultate -- cheltuieli sa fie echilibrat, adica sa poata fi sintetizat în urmatoarele forme de exprimare:
- Maximizarea atragerii populatiei în vârsta apta de munca ;
- Maximizarea productivitatii muncii;
- Maximizarea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Productivitate si eficienta obiectiv al investitorului

Referat despre Productivitate si eficienta obiectiv al investitorului
Pentru ca un investitor sa fie eficient, el trebuie sa aibe in vedere ca raportul rezultate -- cheltuieli sa fie echilibrat, adica sa poata fi sintetizat în urmatoarele forme de exprimare:
- Maximizarea atragerii populatiei în vârsta apta de munca ;
- Maximizarea productivitatii muncii;
- Maximizarea gradului de utilizare intensiva si extensiva a tuturor capacitatilor de productie;
- Maximizarea gradului de valorificare a resurselor naturale;
- Maximizarea efectelor nou create la fiecare unitate de efort integral depus ;
- Minimizarea cheltuielilor de resurse pentru atingerea efectelor dorite ;
- Realizarea unei calitati optime în raport cu exigentele consumului intern si extern si cu restrictiile care se ridica în alocarea si repartizarea resurselor

Având în vedere clasificarea formelor eficientei economice în functie de gradul de cuprindere a indicatorilor ce o exprima (la nivelul economiei nationale, ramurii, întreprinderii, sectiei) în eficienta sintetica sau integrala, se considera ca exista factori propriu-zisi de crestere. Progresul tehnic, progresul organizatoric si ridicarea calificarii sunt considerati drept factori propriu-zisi, întrucât prin natura lor nu exprima ci numai influenteaza folosirea rationala sau economisirea fiecarei resurse, precum si eficienta finala.

Calea de crestere a eficientei reprezinta procesul de îmbunatatire a eficientei economiei de piata.

Micsorarea costului materialelor pe produs, scaderea amortizarii specifice, reducerea salariului ce revine pe un produs, cu alte cuvinte îmbunatatirea acestor rapoarte de eficienta constituie cai de reducere a costurilor unitare, respectiv de crestere a eficientei sintetice. Tot cai de reducere a costurilor sunt considerate si formele inverse ale rapoartelor mentionate : sporirea randamentului materialelor, cresterea productivitatii muncii, sporirea randamentului capitalului fix.

Factorii tehnico-organizatorici iau forma masurilor tehnico organizatorice concretizate în perfectionarea tehnicii, perfectionarea organizarii (productiei, muncii si conducerii) si perfectionarea calificarii cadrelor. ďn aceasta directie actioneaza introducerea de tehnologii avansate de prelucrare, folosirea deplina a tuturor capacitatilor de productie existente, îmbunatatirea si ridicarea nivelului tehnic al productiei, a calitatii produselor, întarirea ordinii si disciplinei în productie, ridicarea calificarii personalului muncitor.

Totodata, pe fondul existentei unor premize tehnice, organizatorice si economico-financiare, nivelul eficientei este în dependenta directa de calitatea muncii. Aceasta înseamna deopotriva cunostinte la un nivel înalt ce se obtin prin ridicarea gradului de pregatire profesional-stiintifica, dar si ordine si disciplina, initiativa si raspundere pentru calitatea activitatii desfasurate.

Alti factori directi sunt : modificarile structurale privitoare la ponderea produselor, unitatilor sau ramurilor economice cu un nivel si un ritm de crstere a eficientei mai mari decat cele medii; actiunea comertului exterior, care poate mari sau micsora eficienta unei activitati economice; modificarea conditiilor naturale, care se refera la schimbarea structurii terenului, modificarea fertilitatii pamântului si apelor, modificarea climei si a mediului înconjurator.

Relatia cauzala dintre nivelul de dezvoltare economica si eficienta cu care este cheltuita munca sociala, exprimata de legea productivitatii muncii are si o forma materiala de manifestare, fiind întruchipata complet în economia de munca ce se obtine. De fapt ea oglindeste un dublu aspect : pe de o parte marirea cantitatii de produse si servicii ce se obtin la fiecare unitate de efort, iar pe de alta parte micsorarea cheltuielilor cerute de producerea fiecarei unitati de produs sau serviciu.

Cresterea productivitatii muncii reflecta directia progresista a miscarii economice. Practic aceasta oglindeste un dublu proces : pe de o parte marirea cantitatii de produse si servicii ce se obtin la fiecare unitate de efort, si pe de alta parte, micsorarea cheltuielilor cerute de producerea fiecarei unitati de produs sau serviciu . Astfel, sporirea productivitatii muncii da expresia concentrata perfectionarilor ce au loc în conditiile de productie.

La sporirea productivitatii muncii concura un numar variat de factori.
Prin factori întelegem conditiile sau procesele care influenteaza productivitatea muncii care tin de de împrejurari obiecticve, aflate la un moment dat.

Principalele categorii sunt :
1) Factorii tehnici care au în vedere nivelul atins de stiinta, tehnica, tehnologie la un moment dat
2) Factorii economici si sociali sunt cei legati de organizarea productiei si a muncii atât la nivel micro cât si la nivel macroeconomic, conditiile de munca si viata.
3) Factorii umani si psihologici, cei legati de pregatirea scolara, nivelul de cultura, adaptabilitate la conditiile de munca, satisfactia pe care le-o ofera aceasta, viata de familie, influenta religiei si a traditiei în alegerea meseriei.
4) Factori naturali referitori la conditiile de clima, fertilitatea solului, accesibilitatea resurselor naturale.
5) Factori de structura care influenteaza nivelul productivitatii muncii prin schimbarile survenite în structura pe ramuri si subramuri a economiei nationale.

Dintre caile de marire a productivitatii muncii mai importante sunt : automatizarea, robotizarea, promovarea tehnicilor noi, înnoirea productiei, perfectionarea organizarii productiei si a muncii, pregatirea si perfectionarea resurselor umane, cointeresarea materiala a muncii.

1) Automatizarea robotizarea, promovarea tehnicilor noi – coordonate esentiale ale progresului tehnic contemporan. Acestea atrag dupa sine sporirea productivitatii deoarce asigura obtinerea unei productivitati mai mari cu aceleasi cheltuieli de munca, favorizeaza diminuarea celorlate cheltuieli pe produssi în general, realizarea de economii, cersterea eficientei, în conditiile obtinerii unor produse de calitate superioara.

În aceasta directie o mare importanta o are conducerea automata si robotizarea proceselor de productie, realizarea de sisteme cu grade diferite de libertate si complexitati din ce în ce mai mari si generalizarea prelucrarii automate a informatiilor. Prin aceasta se realizeaza combinarea sistemelor electronice cu cel informatice. Dar intensificarea acestor lucruri nu e posibila fara angajarea puternica a cercetarii stiintifice. Numai stiinta si tehnica avansata, patrunse adânc în toate activitatile impulsioneaza întreaga miscare, asigura un ritm rapid si comprimarea etapelor, reducerea inegalitatilor la nivelul productivitatii muncii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.