Productia si consumul de radicali liberi in tesuturi si celule

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Se considera ca o serie de flavoproteine redox active sunt responsabile printre alte enzime in productia speciilor reactive de O2. O serie de alte enzime pot fi implicate in productia de anionperoxid: xantin-oxidazele, sistemul complex oxidazic al cytocromP450, NADPH oxidazele care sunt implicate in productia de anion superoxid (specie reactiva de O2 cu o putere mica de oxidare [mai mare decat a O[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Productia si consumul de radicali liberi in tesuturi si celule

Se considera ca o serie de flavoproteine redox active sunt responsabile printre alte enzime in productia speciilor reactive de O2. O serie de alte enzime pot fi implicate in productia de anionperoxid: xantin-oxidazele, sistemul complex oxidazic al cytocromP450, NADPH oxidazele care sunt implicate in productia de anion superoxid (specie reactiva de O2 cu o putere mica de oxidare [mai mare decat a O2 molecular]), implicarea lui in procesele oxidative consta in aceea ca anionul oxid participa pt o serie de enzime producatoare de radicali liberi si pot => radicali mult mai reactivi (OH- radical hidroxid, unul din cei mai agresivi radicali liberi de O).

Peroxidul de H (H2O2) se caracterizeaza prin solubilitatea f mare in lipide, datorita acestei proprietati poate difuza in toate tesuturile corporale, chiar daca initial e produs doar intr-un tesut unde constituie substrat pt enzime care genereaza radicali liberi mult mai agresivi (OH-).
Desi radicalii liberi au efect negativ asupra functiilor celulelor si tesuturilor, in cantitati mici pot sa intervina in procesul de semnalizare celulara (activarea sistemului imunitar cand fagocitele activate recurg la producerea de radicali liberi prin care lupta impotriva agentilor patogeni).

In cazul unor toxine, oxidanti se manifesta la nivelul celulelor si tesuturilor asa zisul fenomen de hormeza, ce consta in aceea ca, cantitati mici de toxine/radicali liberi pot avea efect benefic asupra celulei, de ex prevenind fenomenul de imbatranire a acestora.
Fenomenul de hormeza poate fi echivalat in termenul de eustres ce exprima efectul pozitiv al unor radicali liberi daca sunt in cantitate mica.

Fenomenul definit si alte functii ale radicalilor liberi, decat aceea de dusman al celulei si tesutului: pot fi implicati in semnalizarea celulara, stimularea producerii de enzime ale sistemului antioxidant al celulelor si tesuturilor.
Stresul oxidativ apare atunci cand antioxidantul ce sintetizeaza proteina dureaza ceva timp (se depasesc capacitatile de contracarare a celulei = radicalii liberi depasesc tesuturile).

Pt mentinerea unei homeostazii functionale la nivelul celulelor e absolut necesar mentinerea unui echilibru intre sistemul care produce radicali liberi si sistemul care consuma acesti radicali.
In sistemul antioxidant cele mai importante sunt sistemele antioxidante ale unor enzime SOD (superoxid dismutaza), CT (catalaza), GT (glutation peroxidaza). Sistemul anitoxidant al celulelor este completat prin activitatea altor enzime responsabile de sistemul de consum al radicalilor liberi: sulf-reductazele, peroxireductazele care se asociaza SOD, CT, GT in consumul radicalilor liberi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.