Producatorul de fructe

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.11

nivel: Facultate

De la regula mentionata in art.483C.civ. exista o singura exceptie, si anume prevederea cuprinsa in art.485C.civ. , potrivit careia posesorul nu castiga proprietatea fructelor decat cand poseda cu buna-credinta. Din analiza acestui text de lege, raportat la dispozitiile art.482C.civ. rezulta ca numai posesorul de buna-credinta dobandeste fructele bunului predat si ca, in ceea ce priveste productel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Producatorul de fructe

De la regula mentionata in art.483C.civ. exista o singura exceptie, si anume prevederea cuprinsa in art.485C.civ. , potrivit careia posesorul nu castiga proprietatea fructelor decat cand poseda cu buna-credinta. Din analiza acestui text de lege, raportat la dispozitiile art.482C.civ. rezulta ca numai posesorul de buna-credinta dobandeste fructele bunului predat si ca, in ceea ce priveste productele, acestea se cuvin intotdeauna numai proprietarului lucrului.

Definitia posesorului de buna-credinta este data de art.486C.civ. potrivit caruia posesorul este de buna-credinta cand poseda ca proprietar in puterea unui titlu translativ de proprietate ale carui vicii nu ii sunt cunoscute. Aceasta inseamna ca buna-credinta este de ordin subiectiv deoarece ea consta intr-o convingere eronata a posesorului ca lucrul ale carui fructe le culege au fost dobandite de la adevaratul proprietar sau in credinta lui gresita ca titlul pe baza caruia stapaneste bunul este perfect valabil.

Prin urmare, buna-credinta la care se refera art.486C.civ. trebuie raportata la actul de vanzare-cumparare, schimb, donatie, etc., in virtutea caruia posesorul stapaneste lucrul, adica la titlul translativ de proprietate.Din definitia legala a posesorului de buna-credinta mai rezulta faptul ca titlul nu reprezinta si nu constituie o conditie separata, distincta, de buna-credinta, ci este chiar intruparea si justificarea acesteia, mai exact el este elementul din care trebuie sa fie desprinsa. Titlul invocat de posesor este un element intrinsec al bunei-credinte, de natura sa o justifice, importanta fiind astfel doar convingerea ferma a posesorului ca are un titlu care il
indreptateste la perceperea fructelor.

Este necesar sa facem precizarea ca titlul pe care il mentioneaza dispozitiile art. 486 C, civ. nu este acelasi cu titlul care se cere in materii' prescriptiei achizitive de 10-20 de ani, fiindca la uzucapiune se pretinde ca titlul invocat de posesor sa alcatuiasca un clement separat de clementa! bunei-credinte, care este prezumata, pe cata vreme, la dobandirea fructelor , asa cum am mai aratat, titlul nu constituie o conditie separata de buna-credinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.