Procesul decizional in UE

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Caracterul original al acestei prezentari a procesului politic in cadrul UE sta tocmai in faptul ca se urmareste perspectiva lobbystului asupra sistemului. Aceasta inseamna ca se insista pe descrierea acelor locus-uri ale puterii politice la care un lobbyst poate avea acces. Astfel, in cadrul Comisiei accentul este pus pe comitetele consultative, pe sedintele sefilor de cabinet si pe comitologie. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procesul decizional in UE

Caracterul original al acestei prezentari a procesului politic in cadrul UE sta tocmai in faptul ca se urmareste perspectiva lobbystului asupra sistemului. Aceasta inseamna ca se insista pe descrierea acelor locus-uri ale puterii politice la care un lobbyst poate avea acces. Astfel, in cadrul Comisiei accentul este pus pe comitetele consultative, pe sedintele sefilor de cabinet si pe comitologie. In Parlamentul European sunt prezentate mai ales comisiile parlamentare, iar in descrierea Consiliului este recunoscuta importanta COREPER-ului.

Dintre procedurile legislative, co-decizia este explicata detaliat tocmai pentru ca presupune participarea tuturor institutiilor, precum si datorita numeroaselor rezultate la care se poate ajunge folosind aceasta metoda de deliberare. Unele informatii, ca de exemplu, enumerarea comisarilor, a nationalitatii si a portofoliilor acestora, prezentarea actiunilor in anulare, precum si mentionarea perioadei de timp pe care o comisie parlamentara o are la dispozitie pentru a prezenta o pozitie sau faptul ca reuniunile Comisiei au loc, de obicei, miercurea, pot aparea, la o prima vedere, drept un exces de rigurozitate.

In realitate, informatii de acest gen pot face diferenta intr-o campanie de lobby. Astfel, asa cum vom arata si in capitolele urmatoare, actiunea in anulare reprezinta o cale de recurs atunci cand norma legislativa este nefavorabila; nationalitatea comisarilor este importanta cel putin din punct de vedere a deschiderii fata de activitatea de lobby in general; iar informatiile temporale arata cat timp ai la dispozitie pentru a-ti structura campania de lobby.

Doua lamuriri suplimentare mai sunt necesare inainte de a incepe acest capitol. In primul rand, in analiza ce urmeaza a fi facuta procesului decizional al Uniunii Europene vor fi incluse nu doar elementele ce tin de elaborarea si adoptarea deciziilor ci, si pe acelea ce se refera la implementarea si contestarea acestora. Motivul acestei abordari este dat de structura si caracteristicile unice al Uniunii Europene care, ofera grupurilor de interese numeroase posibilitati de a influenta deciziile europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.