Procesul decizional

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.81

nivel: Facultate

a) Decizii programate - cind exista deja un anumit contur de actiune prin procedee, norme, politici reglementate si stabilite preventiv. Cind apare o problema similara decizia se adopta in baza experientei anterioare.
b) Decizii neprogramate - sint decizii referitor la problemele de domenii importante ce nu se incadreaza in anumite scheme. Aceste decizii nu sunt limitate de careva politi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procesul decizional

a) Decizii programate - cind exista deja un anumit contur de actiune prin procedee, norme, politici reglementate si stabilite preventiv. Cind apare o problema similara decizia se adopta in baza experientei anterioare.
b) Decizii neprogramate - sint decizii referitor la problemele de domenii importante ce nu se incadreaza in anumite scheme. Aceste decizii nu sunt limitate de careva politici, norme ori reguli. Exista numai principii generale de orientare.. De obicei sunt adoptate in cazul unor probleme neprevazute. Se bazeaza pe creativitatea, initiativa si rationamentul decidentului
6.Dupa scopul urmarit.

a) Decizii de selectare a oportunitatilor - decizii adoptate de managerul ce doreste sa gaseasca cai de primi si majora profitul la firma. Mai sunt numite si decizii de cercetare.
b) Decizii de solutionare - decizii adoptate ca raspuns la aparitia unor anumite probleme concrete . Numarul mare al acestor decizii indica ca firma are lacune in planificare si nu sunt prevazute toate consecintele. Este nevoie de perfectionat procesul de adoptare a deciziilor ce vizeaza activitati pe perioade indelungate. Ex. o avarie. Sunt legate strins de deciziile de criza.

c) Decizii organizationale- sunt adoptate de manager in limitele formale ale puterii si autoritatii formale, au spiritul de impersonalitate. De obicei acestea sunt decizii programate si adoptarea lor poate fi transmisa subalternilor.
d) Decizii personale - adoptate de manager ca persoana particulara si vizeaza satisfacerea intereselor de ordin personal.
Sunt careva metode de a imbunatati procesul de adoptare a deciziilor in grup si a depasi unele din neajunsurile acestea.

1.In grup este o persoana(avocat al diavolului)care are dubii privitor la parerile si propunerile celorlalti. Sarcina lui este de a trezi la membri grupului alte abordari a problemei, refuzul unui compromis prematur. Ei impun managerii si lucratorii sa cerceteze si sa explice riscurile legate de fiecare alternativa.
2. Metoda apararii multiplicative. In grup sunt cativa avocati care apara diferite variante. Opiniile minoritatii sau a nepopulare trebuie sa fie aparate de colaboratorii cu influenta maxima.
3. Metoda asaltului de idei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.