Procesul decizional

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Prin definitie, decizia de management reprezinta alegerea rationala intre doua sau mai multe variante de urmat, pentru a atinge un obiectiv Oi , in anumite conditii de resurse, prin care se influenteaza comportamentul/activitatea altei/altor persoane din organizatie. Adoptarea de decizii manageriale este determinata de diversi factori ce influenteaza evolutia curenta a firmei in afaceri; intre ast[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procesul decizional

Prin definitie, decizia de management reprezinta alegerea rationala intre doua sau mai multe variante de urmat, pentru a atinge un obiectiv Oi , in anumite conditii de resurse, prin care se influenteaza comportamentul/activitatea altei/altor persoane din organizatie. Adoptarea de decizii manageriale este determinata de diversi factori ce influenteaza evolutia curenta a firmei in afaceri; intre astfel de factori ce impun adoptarea de decizii de catre firme , teoria discuta de doua categorii de factori:

factorii interni organizatiei de afaceri, cum ar fi obiectivele propuse, directiile stabilite de stakeholders, calificarea salariatilor, resursele disponibile etc.;factorii externi firmei cum ar fi conditiile de pe piata pe care activeaza, globalizarea afacerilor, conjunctura economica, activitatea concurentilor, restrictiile juridice etc. Decizia manageriala reprezinta, asa cum am invocat anterior, solutia aleasa din mai multe alternative posibile (Vi); ea trebuie luata atunci cand managerul este pus in fata unei probleme de rezolvat (vom nota aceasta problema cu Pi, ea avand drept echivalent obiectivul (Oi); accentuam ideea lui Drucker ca o decizie se adopta doar atunci cand este cu adevarat necesara, impusa de situatia pe care o traverseaza firma.

Cum are loc sau cum trebuie sa se procedeze in selectarea unei variante optime de decizie, adica acea solutie care atunci cand este implementata, conduce la efecte maxime? Intelegem intuitiv ca, in cazul organizatiilor de afaceri, intreaga problematica de selectare a unei variante Vi ca solutie optima de actiune se complica foarte mult (se identifica mai intai problema Pi, se culeg toate informatiile ce sunt disponibile, se formuleaza diverse variante de actiune Vi, se incearca a estima efectul scontat al fiecarei variante de actiune, se adopta decizia, se aplica solutia adoptata etc.).

Procesul decizional constituie succesiunea etapelor prin care se identifica problema Pi (sau obiectivul Oi), se stabileste numarul de variante de urmat, se selecteaza o varianta din multimea alternativelor de actiune posibile pentru rezolvarea problemei si se evalueaza rezultatele obtinute. In cazul organizatiilor de afaceri problemele apar atunci cand se inregistreaza o deviatie de la rezultatele dorite (de exemplu: scade cota de piata, rezulta un numar de produse cu defecte de calitate, se pierde un litigiu cu un furnizor, se inregistreaza o pierdere financiara pe semestrul trecut etc.).

Atunci cand problemele sunt repetitive - de exemplu, evaluarea subordonatilor in anul anterior, intocmirea unor situatii financiare, atentionarea unui furnizor ce incalca frecvent contractul etc. - pot fi luate aceleasi decizii, intelegand ca este vorba de decizii similare, de catre manager; se poate spune ca avem de-a face cu decizii repetitive, bazate pe rutina; aceasta categorie presupune reeditarea unor decizii luate in trecut in probleme/conditii asemanatoare si au un rol pozitiv incontestabil. Unii autori numesc aceste decizii acte decizionale, deoarece situatiile decizionale sunt de complexitate redusa, iar variabilele implicate sunt bine cunoscute de decident.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.