Procese unitare pentru tratarea apelor

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O multitudine de metode fizice, biologice si chimice sunt utilizate pentu indepartarea contaminantilor din apele uzate.Pentru obtinerea nivelului de epurare dorit procedeele individuale de tratare a apelor sunt combinate intr-o varietate de sisteme clasificate de obicei ca siteme de epurare primara, secundara si tertiara. Cerintele actuale de calitatea apei includ, de asemenea indepartarea contam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procese unitare pentru tratarea apelor

O multitudine de metode fizice, biologice si chimice sunt utilizate pentu indepartarea contaminantilor din apele uzate.Pentru obtinerea nivelului de epurare dorit procedeele individuale de tratare a apelor sunt combinate intr-o varietate de sisteme clasificate de obicei ca siteme de epurare primara, secundara si tertiara. Cerintele actuale de calitatea apei includ, de asemenea indepartarea contaminatilor specifici precum si indepartarea nutrientilor (Azot si fosfor).

Sisteme naturale de tipul iazurilor sunt de asemenea utilizate pentru epurarea apelor uzate, in special a apelor uzate menajere si acelor provenite din industria alimentara sau agricultura. Namolurile rerultate in urma operatiilor de epurare sunt tratateprin diverse procedee in vederea reducerii continutului de apasi de materii organice pentru a putea fi depoziate sau reutilizate. Apele uzate, indiferent de sursa, prezinta variatii in timp ale debitelor si compozitiei, datorita lipsei de uniformitate a consumurilor de apa, a cantitatilor de apa eliminata din proces si a continutului acestora in substante poluante.

Sunt relativ rare cazurile in care debitul si compozitia sunt constante, cum ar fi procesele industriale cu caracter continuu, ce functioneaza in regim stationar si in care nu intervin operatii ciclice, cum sunt industria de sinteza a amoniacului, acidului azotic, metanolului, prepararea minereurilor, unele procese metalurgice, etc. In majoritatea industriilor intervin operatii discontinue care, pe ansamblu, conduc la evacuarea de ape uzate cu caracter aleator.

Prezenta mai multor surse de evacuare discontinue, cu periodicitate diferita, determina variatii dezordonate ale debitului si compozitiei apelor uzate. Variabilitatea compozitiei apelor uzate poate fi o consecinta si a modificarii in timp a profilului si a capacitatii de productie. De exemplu, in fabricile de zahar si conserve, debitele de ape uzate sunt sezoniere iar in industria chimica de sinteza, de obtinere a medicamentelor si colorantilor, unde se obtin cantitati mici de produse pe perioade variabile de timp, se produc ape uzate numai in aceste perioade.

In aceste conditii, pe platformele industriale complexe, compozitia apelor uzate este aleatoare, iar debitele prezinta fluctuatii, pana la limita maxima determinata de capacitatea sistemului din care se face alimentarea cu apa. Aceste debite sunt influentate si de gradul de recirculare a apelor din industria respectiva, iar in cazul sistemelor de canalizare mixte si de regimul precipitatiilor. Variatiile de debit sunt intotdeauna insotite si de variatii de concentratii ale substantelor poluante. Concentratiile poluantilor sunt determinate de evacuarile specifice de apa pe unitatea de produs, precum si de evacuarea materialelor nedorite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.