Procese elementare de formare si transformare a rocilor de zacamant

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Rocile sedimentare sunt formate in urma alterarii fizico-chimice a unor roci preexistente (magmatice, metamorfice, sedimentare cu o participare cantitativa minima a materialului cosmic), a transportului materialului rezultat la distante mai mari sau mai mici, a acumularii si litificarii acestui material. Mai pot lua nastere prin precipitarea mineralelor din solutii apoase, acumularea si litificar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procese elementare de formare si transformare a rocilor de zacamant

Rocile sedimentare sunt formate in urma alterarii fizico-chimice a unor roci preexistente (magmatice, metamorfice, sedimentare cu o participare cantitativa minima a materialului cosmic), a transportului materialului rezultat la distante mai mari sau mai mici, a acumularii si litificarii acestui material. Mai pot lua nastere prin precipitarea mineralelor din solutii apoase, acumularea si litificarea produselor de precipitatie. Dupa formarea rocilor, transformarile nu inceteaza, dar sunt de mai mica intensitate.

In acelasi timp, in constitutia rocilor sedi- mentare intra si materialul organogen - schelete si substante organice - rezultat din materialul biologic din spatiul respectiv.Interesul cel mai mare pentru ingineria zacamintelor de hidrocarburi il prezinta litificatia si epigeneza. Litificatia reprezinta totalitatea proceselor care transforma materialul de sedimentare in roca sedimentara.

Exista doua faze in acest proces: singeneza, adica totalitatea proceselor de transformare fizica si chimica pe care le sufera materialul in cursul acumularii; diageneza, care include toate transformarile ulterioare sedimentarii, prin care ia nastere roca sedimentara.

Epigeneza cuprinde transformarile pe care le sufera roca dupa formarea ei. Delimitarea acestor etape este, intr-o anumita masura, artificiala, cu atat mai mult cu cat procesul de formare a rocilor este foarte indelungat iar conditiile din mediul de formare se pot schimba dramatic.
Cu riscul de a simplifica, in cele ce urmeaza vor fi descrise cateva procese de litificare de interes special pentru configuratia finala a spatiului de pori si fisuri si al distributiei mineralelor in rocile colectoare.

2.2. Factorii fizico-chimici ai litificarii
Temperatura are o influenta hotaratoare in toate fazele procesului, atat in ceea ce priveste mineralogeneza, cat si dezvoltarea formelor de viata. Campul termic din scoarta terestra este discutat pe larg in [5]. Reamintim faptul ca temperatura din scoarta in zona care gazdueste zacamintele de hidrocarburi creste cu adancimea.

Temperatura ridicata mareste viteza reactiilor chimice si produce des-compunerea rapida a materiei organice cu formarea diverselor substante, in special gaze, cu un rol important in litogeneza. La temperaturi mari, ionii si atomii se pot inlocui usor intre ei in retelele cristaline, dand nastere seriilor izomorfe sau solutiilor solide. Spre exemplu, in retelele mineralelor de calciu apar deseori, la temperaturi ridicate, adaosuri de strontiu si bariu, in vreme ce, din solutiile apoase, aceste elemente se pot separa direct sub forma de minerale inde-pendente (fenomenul de imiscibilitate). Tot la temperaturi ridicate creste si cantitatea de magneziu din cochiliile calcitice ale organismelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.