Procese decizionale de grup

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Deoarece existenta acestor grupuri are o importanta deosebita pentru activitatea manageriala a firmei, am analizat modalitatile de constituire, pregatire ,perfectionare si utilizare a grupurilor de decidenti .Activitatea decizionala este specific umana. Mai precis, toate deciziile sunt luate de catre oameni in cadrul activitatilor desfasurate impreuna cu alti oameni. Aceasta caracteristica imprim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procese decizionale de grup

Deoarece existenta acestor grupuri are o importanta deosebita pentru activitatea manageriala a firmei, am analizat modalitatile de constituire, pregatire ,perfectionare si utilizare a grupurilor de decidenti .Activitatea decizionala este specific umana. Mai precis, toate deciziile sunt luate de catre oameni in cadrul activitatilor desfasurate impreuna cu alti oameni. Aceasta caracteristica imprima procesului decizional o dimensiune extrem de complexa ,complexitate care este cu atat mai pronuntata cu cat adoptarea deciziei in sine revine unui grup de persoane.

Tipul decidentului, individual sau de grup ,confera particularitati specifice procesului decizional ,studiul acestor particularitati specifice procesului decizional prezinta o importanta practica deosebita la nivelul firmei.
Pentru a putea actiona intr-o maniera rationala care presupune maximizarea satisfactiei obtinute in urma aplicarii deciziei, decidentul trebuie sa dispuna de toate alternativele decizionale posibile ,precum si de rezultatele aplicarii acestora.

Gradul in care decidentul dispune de aceste informatii il plaseaza pe acesta in situatii decizionale caacterizate de informatie perfecta sau imperfecta.Pe de alta parte, decidentul trebuie sa dispuna de mecanismele necesare care sa ii permita sa ordoneze alternativele decizionale in raport cu rezultatele posibile ale acestora, precum si cu preferintele sale. Masura mai mare sau mai mica in care decidentul este capabil sa rationeze asupra multimii alternativelor, il situeaza in conditii de rationalitate perfecta sau limitata.

De cele mai mute ori insa, in practica decidentii se confrunta cu conditii de informare si rationalitate limitata. Infomatia completa si rationalitatea perfecta devin, in acest caz, scopuri ale decidentului .Aceasta situatie este si un efect al prezentei unei multimi de obiective personale si organizationale uneori contradictorii. Obiectivele firmei, in raport cu care trebuie evaluata utilitatea alternativelor decizionale, sunt adesea derivate din scopurile unei coalitii de detinatori de pachete de actiuni ale firmei (manageri, actionari, angajati, clienti etc.).In anumite situatii sau momente de timp, aceste scopuri pot fi reciproc incompatibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.