Procese decizionale de grup

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru a putea actiona intr-o maniera rationala care presupune maximizarea satisfactiei obtinute in urma aplicarii deciziei, decidentul trebuie sa dispuna de toate alternativele decizionale posibile ,precum si de rezultatele aplicarii acestora. Gradul in care decidentul dispune de aceste informatii il plaseaza pe acesta in situatii decizionale caracterizate de informatie perfecta sau imperfecta. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procese decizionale de grup

Pentru a putea actiona intr-o maniera rationala care presupune maximizarea satisfactiei obtinute in urma aplicarii deciziei, decidentul trebuie sa dispuna de toate alternativele decizionale posibile ,precum si de rezultatele aplicarii acestora. Gradul in care decidentul dispune de aceste informatii il plaseaza pe acesta in situatii decizionale caracterizate de informatie perfecta sau imperfecta.

Pe de alta parte, decidentul trebuie sa dispuna de mecanismele necesare care sa ii permita sa ordoneze alternativele decizionale in raport cu rezultatele posibile ale acestora, precum si cu preferintele sale. Masura mai mare sau mai mica in care decidentul este capabil sa rationeze asupra multimii alternativelor, il situeaza in conditii de rationalitate perfecta sau limitata.

De cele mai mute ori insa, in practica decidentii se confrunta cu conditii de informare si rationalitate limitata. Infomatia completa si rationalitatea perfecta devin, in acest caz, scopuri ale decidentului .Aceasta situatie este si un efect al prezentei unei multimi de obiective personale si organizationale uneori contradictorii. Obiectivele firmei, in raport cu care trebuie evaluata utilitatea alternativelor decizionale, sunt adesea derivate din scopurile unei coalitii de detinatori de pachete de actiuni ale firmei (manageri, actionari, angajati, clienti etc.).

In anumite situatii sau momente de timp, aceste scopuri pot fi reciproc incompatibile. In aceste conditii , nu de putine ori, decidentii se multumesc sa adopte alternativa decizionala care satisface cerintele minim acceptabile ale tuturor membru coalitiei, in schimbul alternativei care maximizeaza satisfactia unui singur membru al acesteia.
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.