Procese de sterilizare in biotehnologie

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sterilizarea termica uscata include si sterilizarea prin flambare, folosita in faza de insamantare a inoculului si a prelevarii probelor. Acest gen de sterilizare consta in trecerea probelor sau a obiectelor prin flacara, timp de cateva secunde.In general, metoda de sterilizare se alege in functie de proprietatile fizico-chimice ale materialelor supuse sterilizarii, astfel incat sa se evite modifi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procese de sterilizare in biotehnologie

Sterilizarea termica uscata include si sterilizarea prin flambare, folosita in faza de insamantare a inoculului si a prelevarii probelor. Acest gen de sterilizare consta in trecerea probelor sau a obiectelor prin flacara, timp de cateva secunde.In general, metoda de sterilizare se alege in functie de proprietatile fizico-chimice ale materialelor supuse sterilizarii, astfel incat sa se evite modificarile calitative ale acestora.

Intre incalzirea uscata si incalzirea umeda, in procesul de sterilizare prin metoda termica, exista o deosebire importanta, ultima avand o eficienta sporita. Fenomenul se explica prin actiunea hidratanta, coagulanta si hidrolizanta a apei si a aburului asupra proteinei microbiene. Comparand performantele sterilizarii prin incalzire uscata si umeda (tabelul 2.1.), se constata ca sterilizarea cu aer cald necesita temperaturi si durate mult mai mari.

Din aceste motive, in tehnica se prefera sterilizarea umeda, care poate fi urmarita in functie de punctul termic mortal si timpul termic mortal. Punctul termic mortal este definit prin valoarea temperaturii la care sunt omorate toate celulele unei anumite specii, in timp de 10 minute. Timpul termic mortal reprezinta acea valoare a timpului de expunere la o anumita temperatura necesara distrugerii tuturor celulelor sporulate.

Tabel 2.1. Parametrii sterilizarii prin incalzire uscata (cu aer cald) si umeda (cu abur sau apa fierbinte)

Denumire microorganism Incalzire uscata Incalzire umeda
TemperaAZtura, C Timp TemperaAZtura, C Timp
Salmonella typhi 100 30 min 65 20 s
Mycobacterium tuberculosis 100 45 min 65 10 s
Staphylococcus pyogenes 120 30 min 65 60 s
Spori fungici 120 90 min 80 30 min
Spori de Bacillus anthracis 170 10 min 100 10 min
Spori nativi din sol 180 30 min 120 30 min

Dupa cum se observa din tabelul 2.2, pentru sporii unor anumite microorganisme, timpul termic mortal scade semnificativ odata cu cresterea temperaturii, ceea ce conduce la concluzia ca trebuie ales regimul de sterilizare rapid la temperaturi mai ridicate. In acest mod, se asigura un grad sporit de siguranta in sterilizare si o conservare mai buna a calitatilor nutritive ale mediului de cultura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.