Procese ale gandirii implicate in invatare

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Odata cu intrarea in scoala, invatarea devine un proces analitic, organizat, specializat, planificat si finalist. Invata si prescolarul dar pentru el activitatea dominanta este jocul, invatarea fiind activitate subordonata celei ludice. Invata si adultul dar pentru el activitatea dominanta este activitatea productiva si creativa.
Invatarea scolara sau didactica, constituie forma tipica de i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procese ale gandirii implicate in invatare

Odata cu intrarea in scoala, invatarea devine un proces analitic, organizat, specializat, planificat si finalist. Invata si prescolarul dar pentru el activitatea dominanta este jocul, invatarea fiind activitate subordonata celei ludice. Invata si adultul dar pentru el activitatea dominanta este activitatea productiva si creativa.
Invatarea scolara sau didactica, constituie forma tipica de invatare la elevi. Se desfasoara intr-un cadru institutionalizat, sub conducerea profesorului, fiind orientata de planuri de invatamant, programe si manuale si urmareste asimilarea de catre elevi a cunostintelor, deprinderilor, teoriilor, legilor, ca si formarea operatiilor mintale rezolutive, aplicative si creative necesare progresului lor intelectual si adaptativ.

Ea este conceputa si proiectata sa decurga intr-un anume fel, ca activitate dominanta, condusa, dirijata si evaluata de adult, in special de profesor. Invatarea scolara tinde sa devina autodirijata, autocontrolata si autoevaluata. Daca accentul cade pe continuturile invatarii scolare, adica pe stabilirea a ceea ce trebuie sa preia elevii prin procesul de invatamant, aspect care corespunde finalitatilor acestui proces atunci, din punct de vedere psihologic, important este faptul ca, in spatele notiunilor si cunostintelor stiintifice achizitionate de elev in scoala se dezvaluie procedeele, normele si modelele de actiune specifice activitatii umane.

Prin invatare scolara elevul achizitioneaza doua tipuri de cunostinte: date, cunostinte factuale, referitoare la fapte, la fenomenele studiate, respectiv, cunostinte procedurale referitoare la strategiile si procedeele utilizate in invatare, la modurile de utilizare a datelor factuale, de analiza-evaluare si de aplicare practica a acestora.
Daca accentul cade pe latura procedural-actionala a invatarii scolare, atunci importanta devine cunoasterea operatiilor si procedeelor actionale cognitive prin intermediul carora elevul achizitioneaza, prelucreaza si structureaza sistemele de cunostinte, aplicandu-le apoi la situatii concrete de viata.

In componenta invatarii intra variate tipuri de actiuni si operatii (aritmetice, algebrice, gramaticale, de scris-citit, de analiza literara etc.), actiunea fiind componenta principala a activitatii de invatare. A actiona inseamna a lucra cu obiectele, in plan concret sau cu inlocuitori ai acestora (notiuni, simboluri, modele mentale, propozitii), in plan mintal. Actiunile mentale se pot desfasura in planul gandirii, memoriei, perceptiei, imaginatiei etc. Notiunea, ca formatiune cognitiva care reflecta insusirile esentiale ale unei clase de obiecte, fenomene, relatii, este rezultatul unui proces de invatare, prin elaborarea pe etape a actiunii de invatare.

Prin invatare, se creeaza mecanismul psihologic al notiunilor si cunostintelor, care reprezinta suportul actional creat in procesul operarii cu obiectele sau cu inlocuitori ai acestora.
Conceptia formarii in etape a diferitelor tipuri de actiuni mentale isi are originea in teoria lui L.S. Vigotski referitoare la medierea proceselor psihice, la inceput prin obiecte materiale si apoi prin formele de comunicare (externe si interne).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.